INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitektonski biro A-Cero - Kuća "1001 noć"

15.11.2011. | Gizmag

Arhitektonski biro A-Cero iz Madrida je velika stvar u Španji sa javnim i stambenim projektima širom zemlje, plus u Južnoj Americi i na Bliskom istoku. Vodeći arhitekta Hoakin Tores (Joaquin Torres) je pomalo poznata ličnost i nedavno se pojavio na emisiji španske televizije "Tajni milioner" (gde je poklanjao novac, naravno, a ne primao).

Nesramno modernistički, A-Cero stil kuće generalno podrazumeva sveobuhvatne zakrivljene gestove u svetlucavo beloj boji. Sa najnovijim projektom, međutim, Hoakin izgleda kao da je prihvatio tamnu stranu i projektovao utočište takve divne brutalnosti i "drugosti" da bi lako mogla da vanzemaljska tvrđava na udaljenoj planeti. Mi to obožavamo. Ona je, takođe, jedna od retkih zgrada koja stvarno dobro izgleda osvetljena raznobojnim LED diodama.

Sopstveni opis arhitekte je razočarajuće prozaičan:

"To je jednoporodična kuća koja se nalazi u novom naselju na periferiji Madrida. Na parceli od 7.000 metara kvadratnih zgrada, sa 2.100 metara kvadratnih, raste sa visokim standardom koji odgovara na sve zahteve vlasnika.

Pristup, kroz nove prelaze i staze, je postavljen na višem nivou. Imate nekretninu, koja je delimično skrivena mnogim krivim zidovima koji se čine kao da se uzdižu iznad vodene površine i kamenja koje su bele, sive i crne nijanse, smeštenih namerno kao deo pejzaža u ovom delu parcele.

Pored skulputuroloških odlika, tipičnih za A-cero stil projektovanja, ova strana fasade integriše celu zgradu u okolinu. Široka kamena staza, sa vodenim površinama sa obe strane, vodi nas do ogromnih staklenih vrata crne boje koja nam pružaju pristup unutar objekta. U bašti postoje drveća palme i nara i vegetacija sa Bliskog istoka, a sve prema željama vlasnika.

Zadnja fasada kuće, najvidljivija strana, koristi najviše blagi nagib parcele i tamo se nalazi trem, bazen i bašta. Skoro svi pogledi iz različitih prostorija objekta su ovde usmereni, kao i pogledi prema jezeru koje se nalazi unutar novog naselja.

Ceo objekat je obučen u crni vilar granitni kamen. U ovom delu objekta veliki prozori, sa skrivenom stolarijom, mogu da se otvaraju i da na taj način postignu puno prirodnog osvetljenja unutrašnjosti. Na tremu, prozor glavne dnevne sobe, od deset metara, je automatski sakriven i spaja unutrašnji i spoljašnji prostor.

Okolne staze su napravljene od belog mermera, dok je popločanje u bazenu od plavog kamena. Spoljašnji nameštaj je iz kolekcije Rest, koju je dizajnirao biro A-cero."

Zadnji deo objekta je malo blaži, i on se bavi zemaljskim težnjama za sunčanjem, plivanjem i roštiljanjem, dok je prednji deo trijumf spojenih i nagnutih uglova i zakrivljenih barikada. Krive oblika "hokejaške palice" su zaštitni znak A-cero arhitekture i one su sada upotrebljene u oblikovanju.

Naziv projekta "1001 noć", kao i oaza ispred objekta, sugeriše da je veoma srećni vlasnik arapskog porekla. Možda u ovom okruženju u sumrak postoji nagoveštaj siluete pustinjske citadele - jedne koja je sigurno iz uma pisca naučne fantastike.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;