INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Staklena staza na visini od 1.430 metara

14.11.2011. | 24 sata

Staza od stakla napravljena je na litici na visini od 1.430 metara, a nalazi se u nacionalnom parku na planinama Tijanmen (Kina). Od nedavno je puštena u "saobraćaj", na oduševljenje turista. Deo od stakla je dug 60 metara i samo je deo staze od dva kilometra koja opasuje ovu liticu na Tijanmen planina. Ove planine se nalaze na severu centralne provincije Hunan u Kini, u blizini grada Dajong.

- Turisti mogu da šetaju, trče, čak i skaču po šetalištu jer je potpuno sigurno - rekao je Tijan Hulili, zamenik direktora u turističkoj organizaciji koja "pokriva" Tijanmen planine. On je rekao da je ovakva staza jedinstvena u zemlji. - Doživljaj je jedinstven. Turisti iz ptičje perspektive mogu da gledaju planinske vrhove koji se uzdižu nad bujnom vegetacijom - rekao je Tijan Hulili.

Kako kaže, ovo šetalište stvoreno je po ugledu na sličnu stazu koja se nalazi nad Grand kanjonom u SAD. (link na kraju teksta)

Turistkinja Li Aiping rekla je da joj je srce snažno lupalo, ali je uživala. - Izbezumila sam se kada sam čula da neko pored mene vrišti. Ne verujem da ću se ponovo usuditi da dođem ovde - rekla je ona za "Čajna dejli".

- Devojka mi se rugala što sam kukavica - rekao je jedan turista iz Šandong provincije za "Čajna dejli". On nije hteo da se predstavi jer ga je bilo sramota što nije imao hrabrosti da prošeta.

 

Iako je ovo prava atrakcija, pojedini su zabrinuti da veliki broj turista mogu zakrčiti put i stvoriti gužve.

- Ideja je super. Ali ako svaki turista koji dođe na planine bude želeo da se popne i ovde, turisti će čekati satima u redu i stvoriće se gužve. Ovo mesto će izgubiti svoju čar i biće kao i svaka druga turistička atrakcija - rekao je jedan od turista iz Pekinga.

Kritike su stigle i od strane zaštitnika životne sredine, koji kažu da će ovo narušiti netaknutu prirodu.

- Staze od stakla ne uklapaju se i nemaju veza sa starim stazama od drveta ili kamena, koje su karakteristične za ovo područje i uklapaju se u prirodu - rekao je Vang Janjong, jedan od stručnjaka sa Univerziteta u Pekingu. On je dodao da ovakvi moderni izumi nikako ne bi smeli da naruše prirodni i kulturni kontekst ovih predela.

Tijanmen planine su poznata turstička atrakcija u Kini i poznate su svojim prirodnim lepotama.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;