INFONET-468X60-BANNER

Građevinski i kulturni uzlet Kabula?

16.08.2011. | Petra Tomljanović | Pogledaj

Stalna ratna opsada u Avganistanu sigurno nije pogodovala ni ekonomskom, ni kulturnom uzletu zemlje. Vladavina Talibana, a uveliko i američka „intervencija“, dovela je do katastrofalnih gubitaka, nebrojenih žrtvava i nepoštovanje svih ljudskih sloboda.

Pokušavajući stvoriti novu sliku građevinskog poleta avganistanske prestonice Kabula u zadnjih par godina, New York Times je nedavno objavio zanimljiv članak o odnosu lokalnog stanovništva prema novom/starom izumu - liftu, pokazatelju kulturnog i urbanog razvoja društva. Lift je svakako bio zadnja stvar o kojoj su stanovnici razmišljali dok su se trudili da spasu žive glave, a i donedavna tipologija kuća većinom se svodila na ciglene dvospratnice kojima lifotvi nisu bili potrebni.

Petospratnica u kojoj se nalazi skup ministarstava i Kabinet predsednika ima lift, no on je van funkcije. Zanimljivo, stanovništvo čak ni u rečniku nema vlastitu reč za lift, pa koriste englesku reč „lift“ (koju i mi koristimo), a najbliže dolaze deskriptivnim terminom „bala barenda,” u slobodnom prevodu „stvarčica koja diže ljude“.

Ipak, zadnjih godina, Kabul je postao meka za investitore, a cene nekretnina i zemljišta su porasle za 75 posto. Razlog tome su ulaganja međunarodnih agencija koje su voljne platiti najbolje lokacije, ali i imućni Avganistanci koji su se opekli za vreme finansijskog kraha u Dubaiju. Bez obzira na organičenja u gradnji, novac uveliko dolazi i od trgovine drogom (opijumom), pa takozvane „Palate od maka“, uspevaju stvoriti konkurentno tržište nekretnina.

A ono se najjasnije ogleda u gradnji nebodera i trgovačkih centara, pomoću kojih je put u kapitalizam zagarantovan. Ipak, problem postaje lift kao nužnost u višespratnicama: koliko zbog lokalne navike stanovništva da ne veruju u sigurnost mašine, misleći kako će se svaki čas srušiti, toliko i zbog opravdanih razloga poput dnevnih restrikcija struje. Ipak, u lokalnoj  filozofiji građenja sprata na sprat (sledeći valjda primer Vavilonske kule), neboderi i do trinaest spratova često nemaju liftove, sve dok skeptični investitori ne uvide kako oni možda i nisu loša ideja. Na primer, prve pokretne stepenice u Kabulu izgrađene su 2005. godine kao deo hotela i trgovačkog centra Kabul City Center.

Ekonomski napredak Kabula se ugleda i u predlogu novog urbanističkog plana Kabula kojeg je blagoslovio i sam predsednik Karzai. Plan predviđa revitalizaciju starog grada, sa naglaskom na kvalitetu života svih, a ne samo privilegovanih.

U takvom svetlu boljitka i napretka, priča o  Skateistanu - prvoj licenciranoj školi za skejtere u svetu, i to u Kabulu, čini se kao iskreno obećanje novog života. Još 2007. godine, australijski skejteri Oliver Percovich i Sharna Nolan, odlučili su otvoriti malu školu za skejtere, koja je za dve godine poprimila državni značaj (finansirana od avganistanskog olimpijskog odbora!?) i na više od 5.000 kvadratnih metra postala „all-inclusive“ zatvoreni skejt park. Skateistan je zaista prikaz duha radikalne promene Kabula: ravnopravni su svi socijalni staleži, a uključuju se sva školska deca, sa naglaskom na vrlo siromašne dečake i devojčice.

Bez ignorisanja kolonijanih pretenzija Rusije, Britanije ili Amerike, Avganistan čini se, ponovno zadobija obrise autentičnog kulturnog kruga Bliskog istoka.

Linkovi:

  • Skateistan - http://skateistan.org/
  • Predlog novog urbanističkog plana Kabula - http://www.cityoflight-kabul.com/
  • Milijarde dolara nestale iz Kabula završile u Dubaiju - link
  • Turska postaje globalna sila u građevinarstvu - link
  • Arhitektura za čovečanstvo - najveća mreža održivih projekata za ugrožena područja
    i zajednice (video) - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;