Inteligentni sistem uličnog osvetljenja (video)

22.07.2011. | Zeit News

Od svih saveta za uštedu energije, najverovatnije najčešće čujemo da ne treba ostavljati upaljeno svetlo kada se napušta prostorija. To je dobar savet, ali ga ipak gradovi širom sveta ne poštuju kada je u pitanju ključna stvar – njihovo ulično osvetljenje ostaje upaljeno tokom cele noći, čak i kada nema nikoga na ulici.

Holandski Tehnološki fakultet Delft eksperimentiše u svom kampusu sa novim sistemom uličnog osvetljenja koji je opremljen senzorima za pokret koji priguše svetlo na 20% energije kada nema ljudi ili vozila u pokretu blizu njih. Rečeno je da ovaj sistem smanjuje potrošnju energije i emisije CO2 za do 80%, a uz to smanjuje i troškove održavanja i smanjuje zagađenje osvetljenjem.

Stipendista Delfta Chintan Shah dizajnirao je sistem koji može biti dodat bilo kom uličnom osvetljenju čijim intenzitetom se može upravljati. Osvetljenje dolazi od LED sijalica koje uključuju senzori pokreta. Kako se osoba ili automobil približavaju, njihovo kretanje detektuje najbliža ulična svetiljka koja pojačava svoje osvetljenje na 100% učinka. Pošto su svetiljke sve međusobno povezane, okolna svetla se takođe uključuju da bi se prigušila na 20% tek kada prolaznik prođe. U osnovi, stvara se ostrvo svetlosti koje prati ljude gde god da se kreću, tako da bi i svaki napasnik koji vreba u toj oblasti bio jasno vidljiv na vreme.

Wireless sistem komunikacije ovog osvetljenja takođe omogućava svetiljkama da automatski obaveste centralnu kontrolnu prostoriju kada se nešto pokvari (npr. kada pregori sijalica). Ovo bi trebalo da omogući dosta lakše održavanje, budući da će ekipa tačno znati gde i kada da ode.

Potrebno je još malo finog podešavanja kako bi se sprečilo da svetlo aktiviraju grane koje se njišu ili mačke lutalice.

U međuvremenu, Shah je osnovao spin-off preduzeće nazvano Tvilight kako bi prezentovao tržištu Delft tehnologiju. On tvrdi da bi se opštinama koje bi koristile ovaj sistem, ta investicija otplatila za tri do četiri godine upotrebe. 
 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...