INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Geopolis - proširenje kampusa Univerziteta u Lozani

21.06.2011. | Batimag

Sa stalnim demografskim rastom proteklih 20 godina, sa 70% studenata više nego ranije, Univerzitet u Lozani bio je prinuđen da se razvije. Fakulteti geonauka kao i društvenih i političkih nauka smešteni u zgradi Antropola stalno su optimizovali svoj prostor kako bi primili nove studente i istraživače. Pošto su ovi fakulteti dostigli maksimalan kapacitet i zato što su raštrkani po kampusu, ukazala se potreba za proširenjem kako bi se objedinile u jednoj zgradi sve laboratorije i instituti. S tim na umu, kanton Vo (čiji je glavni grad Lozana – prim. prev) kupio je zgradu fabrike nameštaja Leu koja je napuštena još 2004. godine.

Do ove lokacije ne ide TSOL (Tramway du Sud-Ouest lausannois – Tramvaj lozanskog jugozapada je laki metro koji predstavlja glavni sistem prevoza u Lozani – prim. prev), smeštena je na severu, sa druge strane brda Mulin, na ivici autoputa i relativno je udaljena od ostatka kampusa.

Cilj projekta koji je razvijen u okviru konkursa za kompletno rešenje iz 2008. godine na kome je pobedio arhitektonski biro iz Lozane Itten+Brechbühl SA kao deo konzorcijuma, bio je da se osmisli novo naselje sa sopstvenim identitetom koji će se istovremeno povezati sa ostatkom kampusa putem staza za pešake i jednim prolazom ispod linije metroa TSOL. Da bi se objedinili elementi budućeg naselja, odnosno novog objekta, projektanti su zamislili javni prostor koji se spušta niskim nagibom sve do stanice TSOL-a. Predviđeno je da objekat počne sa radom početkom univerzitetske 2012. godine. Ovaj objekat, nazvan Geopolis primaće oko 2.000 osoba.
 
Simbolično zdanje

Arhitektura nove zgrade koja će imati standard Minergie ECO zamišljena je kao dijalog sa određenim karakterističnim elementima nekadašnje fabrike. „Prostorni kvaliteti fabrike, kao što su prostranost i funkcionalna efikasnost, prepisani su u novom projektu. Osvetljenje putem prirodne svetlosti, koje je u fabrici bilo obezbeđeno putem terasastih krovova, predstavlja značajan motiv koji obavija čitav projekat“, objašnjava arhitekta Robin Kirške (Robin Kirschke).

U unutrašnjosti, konstrukcija je označena sa četiri široka atrijuma, koji idu u dužinu čineći prostor za razmenu i komunikaciju okupanim svetlošću. Okolo se nalaze sale za predavanja i okupljanja, laboratorije, kancelarije, biblioteka i restoran. „Uronjena u novu ulogu na osnovama stare konstrukcije, zgrada Geopolis, mogla bi da bude arhi-ekritira (archi–écriture), čiji je osnovni arkhé dekonstruisan i prerasta u novi objekat. Novi proizvodni pogon znanja, zgrada Geopolis funkcioniše kao efikasna mašina u koju dolaze da se nasele oni parametri kućnog uređenja (prostorna uređenost, svetlost, vidici, uređenje, materijali) koji su svojstveni učenju“, precizira arhitekta.

Po osnovnom projektu arhitekata, zgrada bi se razvijala polazeći od postojeće zgrade fabrike kako bi se sačuvao industrijski duh, proširujući istovremeno obim i podižući još dva sprata. „Kada su otpočeli radovi na rušenju 2009. godine i kada je ostalo svega oko 10% zgrade, vlasnik projekta odlučio je da se zbog racionalizcaije troškova sruši sve. Nova zgrada omogućivaće promene mnogo lakše“, objašnjava Kristof Perodan (Christophe Perraudin), direktor preduzeća koji upravlja projektom na čelu konzorcijuma.

Glavni radovi završeni su marta meseca, sada se postavlja fasada. Istovremeno, završava se postavljanje krova i instalacija. „Logistika ovog projekta je kompleksna. Narednih meseci ćemo ujediniti skoro 250 osoba na gradilištu. Pristup i skladištenje su otežani kao i u uslovima gradnje u urbanim sredinama zbog blizine autoputa i loalnog puta“, zaključuje direktor. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;