INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova glavna tržnica u Pnom Penu

15.06.2011. | Batiactu

Novu glavnu tržnicu u Pnom Penu, u Kambodži, projektovao je biro Art Šarpentje (Arte Charpentier). U konzorcijumu sa Vila Parkom (Villa Parc), biro je završio radove na ovom tržnom objektu od 13.000m2.

Nakon sedam godina radova i deset godina od arhitektonskog projekta koji je koštao 3,2 miliona evra, tržnica u Pnom Penu napokon je renovirana. Kao pobednik konkursa iz 2005. godine za renovaciju i proširenje tržnog centra Pnom Pena, biro Arte Charpentier Architects završio je radove za glavni grad Kambodže. A renovacija je potekla iz saradnje Francuske i Kambodže u očuvanju onoga što Erik Benjo (Eric Beugnot) direktor Francuske agencije za razvoj (Agence française de développement), označava kao „element nasleđa i ponosa vlasti u Pnom Penu“.

Zaista, „zgrada je već u to doba (sagrađena je 1937. godine) bila posebno dobro prilagođena klimi, zadržavajući svež vazduh u nižem delu, u svoja četiri krila; centralna kupola je usisavala vazduh kao dimnjak, krov opremljen sa više otvora propuštao je napolje topao vazduh i filtrirao svetlost“, objašnjavaju u birou. Ta zgrada simbolične arhitekture, koliko po svojoj urbanističkoj funkciji, toliko i po svojim bioklimatskim kvalitetima termičkog komfora i prirodne svetlosti, ostaje uzor za tržne hale. Pored toga, konstrukcija od armiranog betona iz 30-ih godina sačuvala je sve početne kvalitete uprkos godinama. Nova pokrivena tržnica dobila je više prostora nudeći viši nivo komfora, higijene i sigurnosti kako bi odgovorila na potrebe trgovaca i stanovništva.

Otvaranje Phsar Thmey (Nova tržnica na kambodžanskom), 27. maja, bilo je prilika da se podseti na razvoj tržnice tokom vremena i ljude i žene koji su doprineli da ona živi od svoje izgradnje 1937. godine, kako kaže arhitekta Luj Šošon (Louis Chauchon). Erik Benjo je rekao da je podizanje tržnice bilo učinjeno uz očuvanje duha i istorijskih karakteristika tržnice.

Ova monumentalna zgrada žute boje u art deko stilu, sagrađena 30-ih godina XX veka, sastoji se od ogromne kupole i četiri krila koji pokrivaju nepregledni niz prolaza sa tezgama. Ona je jedan od simbola Pnom Pena. Radovi su istovremeno vršeni i na renovaciji istorijske zgrade i na gradnji novih hala koje sada oko tržnice prave novu homogenu urbanu fasadu napravljene od niza arkada koja izlazi na proširene trotoare i periferno šetalište.

Organizacija tržnice je racionalizovana, saobraćaj i pristupi su ponovo projektovani. Predloženo arhitektonsko rešenje prati istorijski razvoj objekta usaglašavajući ga sa okruženjem i vraćajući mu svu njegovu otmenost.

Jedan od glavnih ciljeva bio je da se svih 3.000 trgovaca zadrže na tom mestu. Zato je gradilište urađeno sa jednim prolazom koji je omogućavao tržnici da bez prekida nastavi sa radom tokom trajanja svih radova. 

Arhitekta Šošon projektovao je tržnicu u skladu sa originalnim projektom iz 1935. godine  za prostor od 130m dužine i 165m širine. Oblik krsta simbolizuje ušće četiri rukavca tri reke (Mekong, Tonle Sap i Basak) koje prolaze kroz grad. Realizovana u armiranom betonu, zgrada predstavlja elegantno rešenje sa velikom kupolom i četiri krila. Svod kupole visok je 26m, što ga je u doba kad je izgrađen, 1937. godine, činilo drugim najvišim na svetu. 

Promišljena i lepa rešenja kao što su krovovi izreckani mnogobrojnim otvorima puštaju topao vazduh da izađe i svetlost da uđe, na prirodan način čine prostor prijatnim, baz obzira na godišnje doba, kako po pitanju komfora tako i po pitanju osvetljenja ambijenta. Trgovci se nadaju da će ovaj nov okvir privući dosta turista i da će moći da podignu cenu zlatnom i srebrnom nakitu.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;