Obuka menadžera za energetsku efikasnost

07.06.2011. | Economy

Grad Beograd i Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) organizovaće 8. juna prvu obuku Energetski menadžeri u javnoj upravi- zgradarstvo.

Tronedeljna obuka je namenjena energetskim menadžerima opština i javnih gradskih preduzeća i ima za cilj da ukaže na načine za racionalnije korišćenje energije u gradskim i industrijskim objektima. To je prva zvanična obuka koju će organizovati vlasti Beograda, saopštili su organizatori.

Skupu povodom početka obuke će prisustvovati pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku Miloš Banjac, gradski arhitekta Dejan Vasović i generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku Miodrag Mesarović.

S obzirom da se više od 50% ukupne potrošnje energije odnosi na zgradarstvo, efekti obuke direktno će se videti kroz ostvarene uštede u energiji na nivou opština i javnih gradskih preduzeća. Uštede na godišnjem nivou za grad kao što je Beograd mogu iznositi više miliona evra.

Predavači su stručnjaci sa Univerziteta i iz Ministarstva, a polaznici će posle obuke polagati test za dobijanje sertifikata grada Beograda.

Prema saopštenju, Beograd je prvi grad koji preuzima aktivan odnos u edukaciji budućih energetskih menadžera u opštinama, stvarajući uslove da to zvanje bude zvanično proglašeno posle donošenja novog zakona o energetici.

Zakon o energetici treba da ozvaniči uvođenje energetskog menadžmenta na lokalnom nivou specijalizacijom stručnih kadrova u oblasti upravljanja potrošnjom energije u opštinama. Očekuje se da na taj način budu stvoreni bolji uslovi za punu primenu mera energetske efikasnosti i racionalne potrošnje energije, navedeno je u saopštenju.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...