Pri predviđanju budućih trendova, pogled u blisku prošlost često može jasno predskazati budućnost, čak i kada je u pitanju nešto promenljivo poput izbora stila u opremanju prostora. Stoga je NKBA (National Kitchen and Bath Association), želeći da predvidi pravac razvoja dizajna kuhinja i kupatila u 2011. godini, analizirala specifikacije 100 dizajnera koji su članovi te asocijacije, u poslednjem kvartalu 2010., uporedivši ih sa prošlogodišnjim podacima. Prema dizajnerima kuhinja i kupatila, u industriji postoji interesovanje za stilske promene tokom 2011.
Ovo su 11 budućih trendova koje su dizajneri NKBA najavili krajem 2010., a koji će se i dalje razvijati tokom 2011.
Trendovi u dizajnu kuhinja
1.Uspon tradicionalne stolarije: Tradicionalni kuhinjski elementi su i dalje prisutni, ali jednostavniji dizajn vrata i fioka ističe savremeniji izgled, koji je u ranije bio u drugom planu. Krajem 2010. nešto manji broj NKBA dizajnera koristio je tradicionalne elemente u odnosu na 2009. Primena savremenih kuhinjskih elemenata pala je na 48%, dok primena tradicionalnih beleži porast od 55 procenata. Kuhinje u stilu kolibe beleže blagi pad na 21%.
2.Tamnije nijanse: Blede nijanse i polutonovi u prošlosti su stekli popularnost kroz primenu u modernoj kuhinjskoj stolariji, ali danas se ta skala pomera ka tamnijim nijansama. Završna obrada od tamnog drveta bila je najpopularnija među dizajnerima krajem 2010., beležeći rast sa 42% na 51%, dok primena natural polutonova pada za 5% na 48 procenata, kao i primena površina visokog sjaja - pad za 11% na 42 procenta. Završna obrada bele boje takođe beleži blagi pad, ali svetle natural nijanse i bojene površine su još uvek popularne kod oko četvrtine dizajnera.
3.Nehlađeno skladištenje vina: Popularnost nekoliko tipova specijalne stolarije za skladištenje slabi, ali primena nazubljenih podmetača za polaganje vinskih flaša i kubičnih polica je u porastu. Manji broj dizajnera je 2010. inkorporirao visoke ostave u okviru kuhinje (84% u poređenju sa 89% u 2009.), kao i specijalnih ostava tipa “Lazy Susan” (pad sa 90% na 78%), a beleži se I pad primene ormarića sa policama na izvlačenje. Nehlađeni prostori za skladištenje vina su, pak, primenjivani od strane 51% dizajnera NKBA u 2010., u poređenju sa 39 procentanta 2009.
4.Francuski frižideri: Krajem 2010. godine, 78 procenata NKBA dizajnera primenjivali su francuske frižidere, u odnosu na 2009., kada je taj broj iznosio 67%. Ostali modeli sa zamrzivačem u dnu uređaja beleže minimalan pad sa 60 na 59 procenata, dok je primena uređaja koji se postavljaju u nizu u blagom porastu - 49%, sa 46% prethodne godine. Porast primene vinske stolarije i ugradnih frižidera prouzrokovali su nagli pad vinskih rashladnih uređaja na 36%, u odnosu na 50 procenata 2009. godine.
5.Indukciono kuvanje: Iako primenjivane u manjem broju projekata, indukcione ploče na električnu struju i gas beleže porast na tržištu od 34% krajem 2010. (26% 2009.) NKBA dizajneri su ređe koristili indukcione ploče na gas u istom periodu (70% u poređenju sa 76% prethodne godine) dok ploče na električnu struju imaju rast od 41% u odnosu na 38% 2009. godine. Briga o utrošku energije bi mogla da podstakne dodatno povećanje interesovanja za uspešnu tehnologiju indukcije.
6.Uspon LED tehnologije: Klasične bele sijalice sa užarenim vlaknom su još uvek u širokoj upotrebi, ali sasvim je izvesno da je njihovo vreme prošlo (zakonodavstvo će se već pobrinuti za to). Samo 35% NKBA dizajnera je primenjivalo klasične sijalice, dok veliki broj već razmišlja o efikasnijim proizvodima sa manjim utroškom energije. Većina dizajnera još uvek izbegava fluo-cevi. Halogenske sijalice, pak, ostaju popularne, uprkos padu sa 46 na 40 procenata. Pri zameni klasičnih sijalica, prvi izbor postaju LED svetlosni izvori, sa 54% dizajnera koji su ih primenili u projektima 2010. (47 procenata 2009.).
7.Odlaganje otpada: Dizajneri danas posvećuju više pažnje odlaganju otpada, i to na više načina. U 2010. godini 89% dizajnera je rešilo odlaganje otpada inkorporacijom kanti u kuhinjsku stolariju, od čega je 86% uključilo i raspodelu otpada u cilju lakše organizacije i reciklaže. Težeći da smanje zapreminu otpada, dizajneri su primenjivali i uređaje za usitnjavanje i sabijanje – kompaktore (18% 2010. u odnosu na 11% 2009.). Stavljanje akcenta na redukciju kuhinjskog otpada je svojstvo globalne težnje za održivošću u kontekstu uticaja pojedinačnog domaćinstva na okolinu.
Trendovi u dizajnu kupatila
1.Oblaganje kvarcnom keramikom: Primenjene od strane 83% NKBA dizajnera u 2010. godini, granitne pločice još uvek imaju primat u oblaganju kupatila, ali kvarcne pločice su takođe u usponu. 2009. godine, kvarcne obloge koristilo je 48% dizajnera, da bi naredne godine taj procenat porastao na 54%. Postojaniji materijali, poput mermera, daleko manje su popularni, sa udelom na tržištu od svega 25%. Primena mermera u 2010. zabeližila je pad sa 46 na 37 procenata.
2.Paleta zelenih nijansi: Izbor plave boje deluje sasvim prirodno kada su pitanju sanitarne prostorije, gde je sve podređeno upotrebi vode, ali zelene nijanse postaju sve popularnije. U 2010. 24% dizajnera koristilo je zelene nijanse u projektovanju kupatila, u odnosu na 14% prethodne godine. Paleta plavih nijansi je korišćena od strane 22% dizajnera. Ipak, palete belih, bež i braon nijansi su još uvek najpopularnije. Bela boja i varijante njenih bledih nijansi su u blagom porastu (60%), dok bež i braon tonovi beleže padove: bež sa 66 na 57 procenata; braon sa 48 na 38 procenata.
3.Savremeni lavabo u obliku posude: Klasični lavaboi su još uvek u najširoj upotrebi i čak beleže blagi porast na tržištu sa 97 procenata 2010. godine. No, savremeni lavaboi u obliku posude takođe beleže rast sa 39% na 51%, držeći sigurno svoje mesto drugoplasiranog. Zatim slede manje popularni modeli kao što su integrisani lavabo (38%), lavabo sa postoljem (29%) i ugradni (27%).
4.Niklovane slavine: Kako u kuhinjama, tako i u kupatilima, niklovane slavine izbijaju u prvi plan. 2010. godine 63% NKBA dizajnera je u specifikacijama navelo nikovalne slavine za kuhinje (41%) i kupatila (57%). Nerđajući čelik se solidno drži sa primenom u kuhinjama (44%), dok primena u kupatilima opada (svega 16%).