INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

JKP Zelenilo Beograd: Javne zelene površine - tipovi i nadležnosti

11.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs


Zgrada JKP "Zelenilo Beograd" - od 1929. godine do danas

U okviru delokruga rada JKP Zelenilo Beograd nadležno je za:

1. Davanje uslova (Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije):

  • na nivou Planskog akta - saradnja sa nosiocima izrade Planskog akta, Regulacionih planova, urbanističkih projekata, preliminarnih stručnih mišljenja (član 45, stav 3, tačka 5) 
  • na nivou Tehničkih uslova za nivo Glavnog projekta - investitor je u obavezi da pre izrade Glavnog projekta pribavi Tehničke uslove iz nadležnosti JKP Zelenilo Beograd (član 103, stav 1, tačke 6 i 7).

2. Davanje saglasnosti (Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije):

  • na trasu instalacija - vodovod, kanalizacija, gasovod, elektroinstalacije, PTT (član 103, stav 2).

3. Davanje saglasnosti (Gradska Odluka o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina):

  • za privremeno korišćenje javne zelene površine za sportske vežbe, priredbe, dečije zabavne parkove i u slične svrhe u skladu sa propisima koji regulišu ovu materiju (član 13)
  • odobrenje za postavljanje zabavnih parkova, cirkusa, sportskih i drugih montažnih objekata koji se postavljaju na javnoj površini na zahtev zainteresovanog lica izdaje organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za komunalne poslove, uz prethodnu saglasnost organizacije kojoj je ta površina poverena na upravljanje, korišćenje i održavanje (gradska Odluka o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim zelenim površinama, član 17-a)
  • za izvođenje radova na javnoj zelenoj površini investitor je dužan da pribavi uslove i mišljenje o merama koje se moraju preduzeti u cilju zaštite javne zelene površine pri izvođenju radova (član 18)
  • izvođenje radova na postojećim podzem­nim instalacijama koji iziskuju raskopavanje javne zelene površine ne mogu se preduzeti bez prethodno pribavljene saglasnosti (član 20).

Javne zelene površine
 
Prema gradskoj Odluci o uređenju i odr­žavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina (Službeni list grada Beograda, br. 12 / 2001, 15 / 2001, 11 / 2005. godine), uređenje i održavanje javne zelene površine je komunalana delatnost od opšteg interesa. Na teritoriji Grada razlikujemo tri vrste javnih zelenih površina:

  • Javne zelene površine čije održavanje obavlja javno komunalno preduzeće osnovano za obavljanje te delatnosti ili kome su ti poslovi povereni (JKP Zelenilo Beograd - detaljnije niže u tekstu).
  • Javne zelene površine (park šume) čije je održavanje povereno saglasno Zakonu o šumama Republike Srbije (JP Srbijašume).
  • Javne zelene površine specijalne namene (zelenilo u školskim dvorištima, u krugu poslovnih, zdravstvenih, prosvetnih i kulturnih objekata, tereni namenjeni za fizičku kulturu, sport i rekreaciju, javne plaže, zelenilo na gradskim grobljima, botaničke bašte, zoološki vrtovi, arboretumi i rasad­nici) čije održavanje obavljaju pravna i fizička lica koja neposredno koriste te površine ili kojima su te površine poverene na upravljanje, uređenje i održavanje zajedno sa objektima izgrađenim na tim površinama.

Održavanje površina koje nisu poverene JKP Zelenilo Beograd i JP Srbijašume nije pod jedinstvenim nadzorom i njihovo održavanje prepušteno je neujednačenim shvatanjima i ulaganjima.

Ove površine nisu pokrivene nekom programskom osnovom u pogledu planiranja, održavanja i unapređenja zelenila već je kvalitet njihovog podizanja, uređenja i održavanja na veoma niskom nivou, često prepušten izboru i oceni lica koja se o tome staraju.

Ovo uslovljava da velike zelene površine ne samo da nemaju oblikovnu vrednost već se ne uključuju u funkciju i sistem zelenila u gradu. To se pre svega odnosi na zelene površine u krugu poslovnih objekata, zelenilo ispred individualni stambenih zgrada i dr.

Javne zelene površine u nadležnosti JKP Zelenilo Beograd:

  • javne zelene površine - parkovi, zelene površine na skverovima, trgovima, pjacetama, itd.
  • zelene površine duž saobraćajnica - travnjaci, drvoredi i drugi zasadi
  • zelene površine duž uređenih obala reka i drugih vodenih površina
  • zelene površine pored i oko stambenih zgrada u stambenim naseljima i između blokova stambenih zgrada
  • spomen-parkovi i spomen-groblja
  • izolacione i zaštitne zelene trake i pojasevi i pošumljeni tereni.

Linkovi:

  • JKP Zelenilo Beograd: Javne zelene površine u Beogradu (intervju) - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OBO BETTERMANN
OBO BETTERMANN
STARA PAZOVA
www.obo.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;