Računski centar Pionen u Stokholmu - mesto gde su čuvani fajlovi Wikileaks-a (video)

09.12.2010. | Blic

S obzirom na neobičan životni put i oblak misterije koji ga obavija, nikoga nije začudila vest o tome da je kontroverzni osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izabrao ambijent sličan scenama iz filmova o Džejmsu Bondu da u njemu sakrije hiljade tajnih dokumenata koji su potresli svet.

Fajlovi "Vikiliksa" čuvaju se na serverima u kompjuterskom centru Pionen, koji pripada provajderu Banhov ISP i smešten je u podzemnom bunkeru u Stokholmu.

Bunker je u doba hladnog rata služio kao atomsko sklonište i dan-danas može da izdrži direktan udar hidrogenske bombe. Nalazi se 30 metara pod zemljom, u pećini u granitnoj steni ispod parka Vitaberg. Rezervno napajanje strujom obezbeđuju dva dizel-motora “majbah MTU” - koji su identični sa motorima podmornica NATO-a - snage 1,5 megavata.

Ulazna vrata su debela 40 santimetara. Bunker je renoviran 2008. godine po futurističkom projektu švedske projektantske kuće “Albert Franz-Labor architects” (link na kraju).

Prostire se na površini od 1.200 kvadrata, sastoji se od hola i četiri ogromne prostorije, gde su smešteni serveri.

Futurističku atmosferu ublažavaju veštački vodopadi, mnoštvo biljaka, koje uspevaju zahvaljujući jakim solarnim lampama, i akvarijum zapremine 2.600 litara (foto desno).

Pod u sali za konferencije izrađen je tako da izgleda kao Mesečeva površina.

Mediji su ubeđeni da su arhitekte bile inspirisane filmom “Munrejker” iz 1979, gde je glavni protivnik Džejmsa Bonda negativac Hugo Draks.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...