INFONET-468X60-BANNER

Dubai konačno kreće ka energetskoj efikasnosti - ograničavanje staklenih fasada

30.11.2010. | Sian Disson | WAN

Krajem novembra ove godine (28.11.2010.), na konferenciji EnviroCities 2010 koja je održana u Dubaiju, objavljeno je da će novi propis o zastakljivanju fasada zgrada u tom gradu povisiti zahteve u cilju energetske efikasnosti.

 


zgrada O-14 u Dubaiju predstavlja prvi primer odgovorne fasade u smislu energetske efikasnosti u Dubaiju (vidi link na kraju teksta)

Propis će stupiti na snagu 2014. godine, iako je prvobitno bilo planirano da period implementacije bude samo godinu dana. Ipak, vlasti u Dubaiju će se postarati da sve javne zgrade primenjuju nove propise zastakljuvanja već u toku narednih godinu dana kako bi svojim primerom povele građevinsku industriju novim putem.

- Naredne tri godine biće probni period da vidimo imamo li uopšte dovoljno materijala i da li će propis zapravo negativno uticati na tržište - rekla je na konferenciji Eisa Al Maidour, predstavnik vlasti u Dubaiju:

- Prvobitna ideja bila je da implementacija od godinu dana važi za sve ali smo ipak odlučili da je to premalo vremena.

Novi propis kaže da staklo ne sme da pokriva više od 60% površine fasade, ili da u suprotnom mora da bude zaštićeno od sunčevih zraka kako bi se smanjile potrebe za hlađenjem zgrada:

- Ako iz bilo kog razloga ne možete da ispunite kvotu od 60% onda ćete morati da zaštitite otvore ili da ih okrenete ka severu - dodaje ona.

Abu Dabi želi da ode korak dalje - ograničavanje zastakljenosti fasada na 30%, i to sa pristupom koji se zasniva na parametrima potrošnje, tj. - možete imati stakla koliko želite, pa i 100% fasade, ali potrošnja mora biti kao da ima svega 30% površine u staklu.


Dubai je inače bio poznat i kao država u kojoj se ne mari mnogo za potrošnju energije, a investicije se u poslednih nekoliko godina mere stotinama milijardi dolara. Zbog ovoga Dubai je često na udaru kritika (vidi link i tagove na kraju teksta).

Sada namerava da uvede i strožiju regulativu za upravljanje vodama i otpadom jer ubrzani razvoj grada mora da podrazumeva održiva rešenja kako se ne bi vratio kao bumerang.

Linkovi:

  • Kule od peska - CityCenter u Las Vegasu i Burj Khalifa u Dubaiju (linkovi) - klikni na link
  • pozitivan primer - Betonska fasada kule O-14 u Dubaiju - klikni na link

Linkovi - dodatni:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;