INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Boja vetrenjača utiče na smrtnost ptica na poljima vetrogeneratora

21.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Sve su glasniji oni koji proizvodnju energije na farmama vetrenjača ne smatraju zelenom energijom: one proizvode buku, pokrivaju velike površine zemljišta, nisu pouzdan izvor energije jer struje ima samo kada duva vetar, ali i ubijaju ptice koje tuda proleću. Bloger "albicilla" pisao je o ovoj temi još u maju 2009. godine:

"Navešću samo jedan primer, iz Norveške, iz izveštaja iz sezone gnežđenja 2006. Radi se o arhipelagu Smøla, koji predstavlja međunarodno priznato Značajno područje za ptice (IBA) upravo zbog gustine tamnošnje populacije belorepana - najvećih orlova Evrope. Tada su 4 ptice pronađene mrtve, od kojih dve presečene napola krilima vetrogeneratora, dok se 30 drugih nije vratilo svojim gnezdima. Veći deo vetroparka je udaljen i teško dostupan, pa je verovatno da je veći broj mrtvih orlova ostao neotkriven."

Pored toga što se vetrogeneratori postavljaju tamo gde ima i vazdušnih struja koje ptice koriste za svoje prelete, BBC prenosi i da je boja vetrenjača izuzetno važna za bezbednost životinja. Naime, bele i svetloplave turbine privlače insekte u velikoj meri pa veliki broj ptica i slepih miševa, čija ishrana se zasniva na insektima, love oko vetrenjača i - stradaju.

Nova studija otkrila je da određene boje utiču na to koliko će vetrenjača privlačiti insekata, a samim tim i ugrožavati ptica i slepih miševa i naučnici su došli do zaključka da bi najbezbednije bile - ljubičaste vetrenjače. Celu vest BBC-a kao i blog albicille možete naći na linkovima ispod teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;