INFONET-468X60-BANNER

Stil opremanja spavaće sobe

01.09.2010. | Katalog NAMEŠTAJ

Svaku prostoriju u stanu možete urediti po vašoj zamisli, ne robujući nikakvim strogo nametnutim pravilima. Ovo naročito važi za spavaću sobu koja treba potpuno da se prilagodi vašim potrebama i shvatanju lepog. Sa druge strane, postoje neke smernice ukoliko želite da sobu uredite u nekom od najčešće korišćenih stilova. U okviru tih smernica, možete slobodno eksperimentisati, ali njih treba imati na umu kao olakšicu u traženju pravog rešenja.

Savremeni stil

Savremeni stil u opremanju spavaćih soba karakteriše upotreba neutralnih boja sa, eventualno, jakim akcentima. Nameštaj je jasno definisanih, ravnih linija. Od materijala preovlađuju tamno drvo, nerđajući čelik, staklo... Tkanine su jednobojne ili sa geometrijskim motivima, neutralnih boja: razne nijanse bele i sive, bež, nijanse braon, mirne i tamne nijanse zelene i plave... Koriste se pamučne ili tkanine od sintetičkih materijala, glatke teksture. Zidove mogu ukrašavati reprodukcije modernih slikara ili umetničke fotografije. Preporučljive su jednostavne vaze za jedan cvet, od metala, stakla ili egzotičnih vrsta drveta, kao i od plastike. Detalji su najčešće jednobojni. Mogu biti jakih boja kojim se razbija mirnoća neutralnih boja u sobi. Podne obloge mogu biti: laminat, linoleum ili tepison jednobojnog dezena. Tepih može biti čupav, ali jednobojan. Na taj način se ublažava stogost prostorije, a ne remeti osnovna zamisao. Kao zaštita od sunca poslužiće venecijaneri ili panel sistemi zavesa. Ako se odlučujete za zavese, one treba da budu jednostavnog kroja. Ukoliko želite da zavese bude akcenat u prostoru treba to učiniti ili izborom bogate teksture ili zanimljivog dezena ili jake boje.

Romantičan stil

Nameštaj u romantičnim sobama može biti od svetlih ili beljenih vrsta drveta ili kovanog gvožđa. Boje su bela , pastelne ili svetle nijanse toplih boja, akcenti mogu biti tople žive boje. Tekstil je od prirodnih materijala: lan, pamuk, svila, vuna... Ovaj stil voli čipku, velur, til... Dezeni su cvetni, sa prugama i tufnama. Za podne obloge su pogodni parket, meki tepisoni. Ako koristite tepihe, oni mogu biti gusto tkani, pastelnih boja ili floralnih motiva. Na prozoru ovakve sobe najčešće su zavese ili bogate, teške ili lake i lepršave. Krevet može imati visoko uzglavlje ili čak baldahin. Detalje predstavljaju brojni jastuci, keramičke figure, ogledala... Vaze mogu biti široke, za bukete cveća ili sasvim male, za poljsko cveće. Ramovi za slike i ramovi ogledala su zanimljive, čak kitnjaste izrade, keramički, od kovanog gvožđa ili presvučeni tkaninom. Treba voditi računa da se ne pretera ni sa detaljima ni sa motivima. Ako su tapete sa prugama i floralnim motivom, to je, obzirom na veliku površinu, više nego dovoljan udar romantike. Tepih nek bude jednobojan. Romantična soba može biti i monohromatska, onda možete da date oduška željama za raznim detaljima. Ne morate sputavati svoje želje, ali nađite ravnotežu.

Stilska spavaća soba

Pod stilskim spavaćim sobama podrazumevaju se one sobe u kojima je korišćen nameštaj stilova iz raznih epoha. Pošto ovde dajemo samo neke najosnovnije smernice za uređenje spavaće sobe, nećemo ni počinjati priču o stilovima iz raznih epoha. Bitno je znati da nije uvek jednostavno uklopiti komade nameštaja stilova različitih epoha i da je najbolje da potražite savet od stručnjaka ako niste sasvim sigurni u svoj izbor.
Stilska spavaća soba zahteva podove od prirodnih materijala. Tepisi su klasični, gusto čvorovani.
Boje u stilskoj sobi ne smeju biti vrišteće. Najčešći izbor su neutralne boje ili mirne, tamne nijanse zelene, crvene, plave... Kao detalj se često javljaju boje plemenitih metala. Barokna ogledala, stilske vaze... Na zidovima se mogu naći portreti ili reprodukcije starih majstora. Tapete su sa klasičnim motivima.
Zavese su obavezne i uz njih često idu teški draperi. Garnišne mogu biti drvene ili od kovanog gvožđa. Tkanine su od prirodnih materijala, teškog tkanja.

Retro stil

Ako se odlučite za retro stil u spavaćoj sobi, možete da koristite jake boje i vrišteće akcente. Dezeni su geometrijski, puno je kontrasta. Animal print je takođe zastupljen. Uz ove geometrijske motive, mogu se koristiti i cvetni, slike holivudskih diva ili muzičara iz hipi ere... Koriste se savremeni materijali, sintetičke mešavine sa pamukom, skaj, lak...
Nameštaj je od savremenih materijala takođe. Sve mnogobrojne mogućnosti savijanja plastičnih masa ovde mogu doći do izražaja.
U ovaj stil se mogu odlično uklopiti i detalji preuzeti sa orijenta. Crno-bele fotografije mogu se kombinovati sa slikama mrtve prirode. Ramovi mogu biti sasvim različitei. Ovde je lako praviti kombinacije ako vam se ovakav stil sviđa. Vaze su često podne, koriste se ćupovi. Možete pronaći i replike starih muzičkih uređaja. Krevet je često veoma prostran francuski ležaj, može biti i okrugao.
U ovoj sobi je sve živo i veselo, bez obzira što je prostorija namenjena odmoru.


 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;