INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Danby Dale poslednje poglavlje - pionirski Passivhaus projekat u Velikoj Britaniji zvanično sertifikovan

01.06.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Prva passivhaus kuća na Ostrvu, zidana u tradicionalnom stilu sa sendvič zidom, izgrađena je po ceni od 141.000 funti (168.000 evra - više o ceni pogledati niže u tekstu) i troši 90% energije za zagrevanje manje od prosečne.

Njenu izgradnju pratili smo od leta 2009. godine a sertifikat o ispunjenom standardu dobila je 30. aprila 2010. godine.

Projekat u Zapadnom Jorkširu tokom 12 meseci izgradnje pratio je sajt Building iz Velike Britanije (nekoliko tekstova preveli smo i na našem sajtu i možete ih pogledati na linkovima u prilogu).

Kuću je gradila kompanija Green Building i predstavlja pionirski poduhvat gradnje kuće koja spaja Passivhaus standard i tradicionalni sendvič zid karakterističan za ovu oblast Velike Britanije. Pored toga, za gradnju su korišćena i iskustva lokalnih graditelja i njima poznati građevinski materijali.

Postoji preko 10.000 sertifikovanih Passivhaus objekata na svetu. Najvećim delom građeni su od drvene konstrukcije ili blokovima sa spoljašnjom termoizolacijom. Sa druge strane, kuća Denby Dale je građena sa sendvič zidovima kod kojih je u sredini izolacija, sa unutrašnje strane betonski blokovi, a sa spoljašnje zidana kamena fasada.

Važno je bilo dokazati da je moguće, uz lokalne graditelje koji koriste sebi poznate sisteme gradnje, postići jedan ovako zahtevan standard energetski efikasne gradnje.

Za promociju Passivhaus koncepta važno je i to što su svi ugrađeni materijali dostupni kod trgovaca u neposrednoj okolini. Takođe, ovako je ispoštovan i "urbanistički" zahtev u ovom delu Jorkšira koji insistira na izgradnji fasada seoskih kuća od lokalnog kamena.

Bill Butcher, direktor Green Building Store-a, koji je pisao tekstove koje smo prevodili, rekao je:

- Denby Dale Passivhaus dokazuje da je moguće graditi energetski efikasnu kuću uz pomoć britanskih tehnika i materijala, i to po niskoj ceni. Jednostavan kompaktan dizajn, i znanje i pažnja prilikom izvođenja sve su što vam je potrebno da postignete Passivhaus.

Kuća će trošiti 90% manje energije za grejanje od prosečne kuće na Ostrvu (ispod 15kWh/m2) što znači da će cena grejanja iznositi oko 75 funti godišnje.

Passivhaus se zasniva na dobroj izolaciji i odličnoj zaptivenosti objekta. Testovi kuće Denby Dale izmerili su zaptivenost od 0,33 izmene vazduha za sat vremena pri pritisku od 50Pa, što je oko 25 puta bolje od zvaničnih propisa u Velikoj Britaniji.

O ceni Passivhaus kuće u Velikoj Britaniji

U tekstu Koliko košta jedna Passivhaus kuća? (na linku ispod) pre tačno godinu dana (1. jun 2009.) predstavili smo vam predračun za Denby dale kuću u kome je predviđeno da konačna cena bude ukupno: 164.182 evra - po tadašnjem kursu da bi po kursu godinu dana kasnije cena dostigla 168.000 evra. Tada smo zbog skice dali i druge detalje:

"Prosečna cena stambene nekretnine na britanskom tržištu u maju 2009. godine iznosila je 259,428.90 i to 400.000 evra za slobodnostojeću kuću, 227.578 za dvokuću, 205.695 za kuću u nizu i 231.210 evra za stan (izvor BBC, 11.maj 2009. godine).

Iako u ovde predstavljeni predračun nije ušla cena placa, jasno je da je gradnja kuće po Passivhaus standardu u rangu cene konvencionalne gradnje, i da jedinu značajnu razliku predstavlja komfor, buduće uštede i manji uticaj na zagađenje."

Kompletan predračun na srpskom možete pogledati na linku ovde - https://www.gradjevinarstvo.rs/tekstovi/748/820/koliko-kosta-jedna-passivhaus-kuca-predracun-za-denby-dale-pasivnu-kucu


O kako se značajnom projektu govori pokazuje i komentar profesora Wolfgang Feist-a, čoveka koji je postavio passivhaus metodologiju i osnovao Passivhaus insistut u Darmštatu:

- Projekat Denby Dale dokazao je da Passivhaus može lako da se adaptira građevinarstvu u Velikoj Britaniji. Zaptivenost objekta nije mit - zakoni fizike su isti svuda i gipsani malter predstavlja odličnu barijeru u fasadnom sistemu sa sendvič zidovima ako se primeni na kompletnom spoljašnjem zidu i pravilno spoji sa svim prekidima oko otvora u zidu.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;