INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Upoznajte Muraba Veil, neboder širine jednog stana

25.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Španski studio RCR Arquitectes, dobitnik prestižne Pritzkerove nagrade za arhitekturu, predstavio je planove za izgradnju jedinstvenog, neobično uskog nebodera visokog 380 metara u srcu Dubaija. Ime ovog impresivnog projekta je Muraba Veil, a biće izgrađen uz glavnu saobraćajnicu i Dubai kanal.

Muraba Veil

Foto: RCR Arquitectes

Specifičan po tome što će njegova širina iznositi svega 22,5 metara, Muraba Veil će na svakom spratu sadržati samo jedan stan pružajući stanarima neverovatan pogled.

Ovaj futuristički projekat pažljivo je osmišljen kako bi se izdvojio u arhitektonski bogatom pejzažu Dubaija. Tim iz RCR Arquitectes opisuje Muraba Veil kao istovremeno zadivljujuć i suzdržan, sa jasnom namerom da privuče pažnju svojim jedinstvenim profilom i delikatnim detaljima koji obuhvataju tradicionalnu i modernu arhitekturu.

Muraba Veil

Foto: RCR Arquitectes

Zgrada će, kako navode autori, predstavljati spektakl koji zaustavlja dah, čak i u gradu koji se ponosi svojom arhitektonskom raznovrsnošću i visokim standardima.

Ono što dodatno ističe Muraba Veil je inspiracija koja potiče iz tradicionalne domaće arhitekture. RCR Arquitectes su zamislili ovaj neboder kao savremeni prikaz struktura koje su kroz istoriju nastojale da zadovolje osnovne ljudske potrebe - sigurnost, privatnost, bliskost sa prirodom i osećaj utočišta.

Muraba Veil

Foto: RCR Arquitectes

Neboder će sadržati ukupno 73 sprata i 131 stan, svaki projektovan tako da se prostire duž čitave širine zgrade, omogućavajući panoramski pogled sa obe strane.

Pored stambenih jedinica, Muraba Veil će uključivati brojne luksuzne sadržaje: spa centar, restoran, galeriju, teren za padel, sale za sastanke, privatni bioskop i zajednički prostor nalik na peščane dine.

Ovaj impozantan objekat biće prekriven specijalnom mrežom od nerđajućeg čelika koja će ga štititi i dati mu karakterističan izgled, od čega potiče i ime "Veil" (veo).

Muraba Veil

Foto: RCR Arquitectes

Projekat je inspirisan lokalnim kućama organizovanim oko tradicionalnog arapskog dvorišta, što je reinterpretirano i prilagođeno modernoj strukturi.

Rafael Aranda, osnivač RCR Arquitectes, izjavio je da je ključno da njihove zgrade budu u harmoniji sa mestom u kome se nalaze i prirodnim okruženjem. Pored vizuelne interakcije, Aranda ističe i značaj prilagođavanja lokalnoj kulturi kako bi se stvorila posebna atmosfera.

Muraba Veil

Foto: RCR Arquitectes

Muraba Veil predstavlja najnoviji dodatak nizu ikoničnih nebodera koji definišu Dubai kao arhitektonsko čudo. Mercedes-Benz će takođe obogatiti pejzaž Dubaija, donoseći inovativne pristupe u izgradnji luksuznih stambenih objekata.

Dubai, grad koji nikada ne prestaje da pomera granice u arhitekturi i dizajnu, sa nestrpljenjem dočekuje još jedno futurističko remek-delo koje preoblikuje standarde savremene gradnje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aleksandra Nikolic 20.10.2024.
Tekst je iz 21. godine, sada je oktobar 24....
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...

;