INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Solarne krovne pločice koje napajaju toplotne pumpe i štede energiju

23.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Nemačka kompanija Paxos Solar nedavno je predstavila novi tip staklenih fotonaponskih krovnih pločica koje napajaju toplotne pumpe i smanjuju potrošnju energije domaćinstva za čak 20%. Kompanija planira da do kraja godine instalira ove pločice na 200 krovova, što bi trebalo da doprinese značajnom smanjenju emisije štetnih gasova i popularizaciji solarne energije kao ključnog resursa za budućnost.

Paxos solar

Fotonaponske krovne pločice smanjuju potrošnju energije za 20% (Foto: Paxos Solar/X)

Inovacija u službi energetske efikasnosti

Solarne krovne pločice predstavljaju odgovor na rastuću potražnju za održivim rešenjima u energetici. Za razliku od tradicionalnih fotonaponskih panela, ove pločice imaju oblik i funkciju krovnog pokrivača, čime se uklapaju u arhitekturu doma bez potrebe za dodatnim prostorom.

Paxos Solar je u saradnji s Tehničkim univerzitetom u Kelnu radio na razvoju ovih pločica više od dve godine, a prototip je testiran u realnim uslovima kako bi se obezbedile optimalne performanse u različitim klimatskim uslovima.

U izradi pločica u obzir su uzeti ključni faktori kao što su temperatura, optički gubici svetlosti, uticaj okoline i bezbednost. Istraživanja su pokazala da pločice poboljšavaju koeficijent performansi toplotne pumpe za gotovo četvrtinu, zavisno od potreba za grejanjem i vremenskih uslova.

Ovo predstavlja značajan korak napred u odnosu na standardne sisteme grejanja i hlađenja.

Pločice su izrađene u saradnji sa kineskom kompanijom Longi, specijalizovanom za proizvodnju solarnih ćelija sa kontaktom na zadnjoj strani.

Dizajnirane su tako da imaju mat površinsku strukturu koja omogućava hvatanje svetlosti pod različitim uglovima. Svaka pločica dimenzija 59,5cm x 48cm proizvodi do 44W, što znači da pet pločica može generisati do 190W na površini od oko 10 kvadratnih metara krova.

Proces instalacije je jednostavniji i efikasniji u poređenju sa tradicionalnim krovnim sistemima. Na krov se postavlja jeftina vodootporna folija iznad koje se montiraju šine, a pločice se lepe na te šine.

Kroz perforiranu donju stranu krova omogućen je prolazak vazduha koji se zagreva sunčevim zracima i skuplja se u sistemu cevi koji vodi do toplotne pumpe.

Kada temperatura vazduha u cevima poraste za jedan Kelvin aktivira se ventilator koji preusmerava topli vazduh u toplotnu pumpu. Ovo povećanje temperature omogućava toplotnoj pumpi da troši do 20% manje energije u poređenju sa uređajima koji ne koriste dodatnu toplotu iz solarnih pločica.

Sistem je testiran na Univerzitetu u Kelnu i potvrđene su njegove prednosti u odnosu na konvencionalne metode grejanja.

Brža i lakša instalacija

Instalacija solarnih pločica Paxos Solar traje upola kraće nego postavljanje klasičnog krova, a sama konstrukcija je znatno lakša. Dizajn pločica omogućava jednostavno povezivanje sa dimnjacima i prozorima, a dodatni krovni elementi nisu potrebni da bi se kompletirala instalacija.

Ovo ne samo da štedi vreme, već i smanjuje troškove montaže i održavanja, čineći ga atraktivnim rešenjem za širu primenu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;