INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Phipps Welcome Center - IKM postigao LEED Silver sertifikat

05.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitektonski biro IKM Incorporated iz Pirtsburga najzaslužniji je za dobijanje srebrenog LEED sertifikata za novu zgradu botaničke bašte Phipps u istom gradu.

Ispred  stare zgrade površine 700m2 pod staklenim krovom iz 1893. godine izgrađen je centar za posetioce sa ulaznim holom, blagajnama za ulaznice, radnjom sa suvenirima i poklonima, kao i ugostiteljskim površinama.

Projektanti su se postarali da nema VOC materija birajući sertifikovane materijale za oblaganje: podove, podne obloge, lepkove i premaze, itd.

Zapravo, najzanimljivije u vezi sa ovim projektom jeste činjenica da postignuti stepen energetske efikasnosti uz visok stepen komfora u enterijeru ni nije znatno uticao na dizajnersko arhitektonsko rešenje objekta.

Nova zgrada sadrži i kupolu kao svojevrstan omaž arhitekturi stare botaničke bašte čiji je deo postala. Staklena kupola lako može da predstavlja crnu tačku za efikasnost objekta, ali, zahvaljujući primenjenim materijalima i dobroj izradi njen uticaj je ograničen na dovoljnu meru da se može nadomestiti na drugim mestima.

Tako je dobar deo od nešto preko 1.000 kvadratnih metara novog objekta zapravo smešteno, u potpunosti ili delimično, ispod zemlje. Iz biroa IKM kažu da je na ovaj način ušteđeno od 40 do 50% energije u odnosu na slučaj da su ceo objekat postavili iznad kote +/-0.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;