LEHR - baza Passivhaus projekata (studije slučaja), dokumentaraca i linkova

23.04.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Passivhaus grupa na Facebook-u obavestila je svoje članove o pokretanju novog sajta, registrovanog u Belgiji, posvećenog Passivhaus objektima.

Sajt LEHR - Low Energy Housing Retrofit, dostupan je na engleskom, francuskom i holandskom jeziku, i sadrži veoma zanimljivu bazu Passivhaus izvedenih projekata.

Napomena: o Passivhaus-u više možete pročitati i na našem sajtu na tagu na kraju teksta.

Iza sajta stoji organizacija Passiefhuis-Platform - PHP, koja na teeritoriji Belgije promoviše gradnju kuća po Passivhaus standardu (više na linku na kraju teksta, i sajt PHP-a ima verziju na engleskom). Sajt je nastao u saradnji sa nekoliko Belgijskih univerziteta.

Ono što ovu bazu izdvaja od drugih koje se bave sličnom temom jesu detaljniji podaci o specifičnim merama koje su preduzeli projektanti i izvođači kako bi postigli zahteve za Passivhaus sertifikaciju projekta.

Tako na jednom mestu možete saznati mnogo više direktnih informacija u vezi sa izgradnjom energetski efikasnih kuća prema ovom standardu.

Naime, za svaki Passivhaus projekat data su posebna dopunska kratka objašnjenja:

  • kontekst
  • spisak intervencija
  • izolacija
  • ventilacija
  • grejanje
  • sanitarna topla voda (potrošna voda)
  • okruženje
  • potrošnja
  • dodatni dokumenti*

* Za svaki od projekata dat je i link ka PDF dokumentu sa više od deset stranica sa fotografijama, planovima, detaljima i detaljnim tekstualnim opisom. Problem za nas jeste što je tekst uglavnom na holandskom jeziku (dutch - dač).

Takođe, na sajtu LEHR u kategoriji za preuzimanje dokumenata (download) naći ćete, ne samo PDF-ove, već i kompletne video materijale u vezi sa energetskom efikasnošću u zgradarstvu koje možete sačuvati na svom računaru i pogledati. Uglavnom je reč o dokumentarnim filmovima na engleskom jeziku.

Naravno, tu je i baza linkova sa kratkim opisima koju bi obavezno trebalo pogledati jer se govori o nekoliko linkova ka softverima za modelovanje i simulaciju energetski efikasnih objekata.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...