INFONET-468X60-BANNER

Grafen oksid - Novi aditiv za poboljšanje 3D štampanog betona

14.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U najnovijim istraživanjima u oblasti građevinarstva, naučnici sa Univerziteta RMIT i Univerziteta u Melburnu u Australiji su se posvetili poboljšanju čvrstoće 3D štampanog betona. Ključno otkriće je bilo upotreba grafen oksida, koji ne samo da pojačava strukturu betona, već nudi i potencijal u otkrivanju pukotina.

3D štampani beton

3D štampani beton (Foto: Jonathan Tran)

Grafen oksid, poznat po svojoj strukturi jednoatomskog sloja ugljenika u obliku saća, pokazao se kao efikasan aditiv. Kada se doda u cement u količini od 0,015% njegove težine, beton dobija na čvrstoći zahvaljujući boljem vezivanju između slojeva, što rezultira povećanjem ukupne čvrstoće za 10%.

Docent Jonathan Tran sa RMIT-a objašnjava da grafen oksid sadrži funkcionalne grupe koje deluju kao "lepljive tačke", omogućavajući mu da se efikasno veže za druge materijale, poput cementa. Ovo rezultira snažnijim vezama i povećava čvrstoću betona.

Interesantno je da povećanje doze grafen oksida iznad navedene količine umanjuje čvrstoću i obradivost betona. Osim toga, grafen oksid, poznat po svojoj izuzetnoj električnoj provodljivosti, omogućava prolazak električne struje kroz beton, što otvara mogućnosti za razvoj sistema za detekciju pukotina. U ovom sistemu, čak i najmanje pukotine bi mogle prekidati električni tok kroz betonsku strukturu.

Uz grafen oksid beton je postao črvšći

Uz grafen oksid beton je postao črvšći (Foto: Jonathan Tran)

Iako su rezultati obećavajući, potrebna su dalja istraživanja da bi se utvrdilo kakav je ovaj unapređeni 3D štampani beton u odnosu na tradicionalni. Rezultati studije, koju je vodio doktorand Junli Liu sa RMIT-a, objavljeni su u časopisu Additive Manufacturing Letters.

Ranije studije su takođe pokazale da grafen oksid može biti korišćen za stvaranje zaštitnog sloja na betonu, kao i za jačanje veza između usitnjenih vlakana zaštitnih maski u betonu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

MORAVACEM
MORAVACEM
PARAĆIN-POPOVAC
www.moravacem.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;