INFONET-468X60-BANNER

Put ka dekarbonizaciji: Bio-cement na bazi algi

20.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Beton je postao sinonim za modernu gradnju. Od visokih nebodera do širokih trotoara, ovaj građevinski materijal dominira našim urbanim pejzažima. Ali, iza njegove čvrstoće i izdržljivosti krije se mračna tajna: njegov ključni sastojak, cement, odgovoran je za alarmantnih 8% svetskih emisija ugljen-dioksida. U eri kada je održivost postala imperativ, kako zameniti materijal koji je tako jeftin, izdržljiv i široko prihvaćen?

Cement

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Upravo ovde na scenu stupa kompanija Prometheus Materials. Kako navodi Forbes, ova inovativna firma, koja je proizašla iz istraživačkog rada na Univerzitetu u Koloradu, predstavlja tehnologiju koja alge pretvara u cement. Ovaj proces nije samo inovativan, već je i sličan prirodnom formiranju korala i školjki. Loren Burnett, suosnivač i izvršni direktor kompanije, izrazio je svoje uverenje da priroda možda već ima rešenje za ovaj globalni problem.

Prometheus, iako još uvek u ranoj fazi komercijalizacije, već je postavio temelje za svoju tehnologiju. Burnett je ambiciozno najavio planove za prikupljanje značajnih sredstava namenjenih izgradnji proizvodne fabrike. Njegova vizija obuhvata proizvodnju različitih vrsta bio-betonskih proizvoda, od blokova do ploča, koji bi mogli da donesu revoluciju u građevinskoj industriji.

Burnett je takođe istakao važnost saradnje s velikim proizvođačima cementa. Njegova strategija je da se iskoriste njihovi proizvodni i distributivni kapaciteti kako bi se bio-materijal učinio dostupnim na globalnom nivou. Ova saradnja ne bi bila samo korisna za kompaniju Prometheus, već bi mogla imati i šire implikacije na smanjenje globalnih emisija CO2.

Međutim, izazovi u cementnoj industriji su ogromni. Uprkos svom potencijalu, Prometheus nije jedini igrač na terenu. Mnoge startap kompanije, poput Biomasona i Terra CO2, takođe traže rešenja za ovaj problem. Ove kompanije su već privukle pažnju i investicije, što ukazuje na to koliko je ova oblast važna i konkurentna.

Bill Gates, tehnološki magnat i filantrop, naglasio je potrebu za čistijom i pristupačnijom alternativom cementu, posebno s obzirom na njegovu ulogu u klimatskim promenama. Cement je veliki proizvođač gasova staklene bašte, ne samo zbog hemijske reakcije prilikom stvaranja, već i zbog fosilnih goriva potrebnih za grejanje peći u kojima se proizvodi.

Da bi se cementna industrija uskladila s globalnim klimatskim ciljevima, njene godišnje emisije bi morale značajno da se smanje. Ovaj izazov je ogroman, ali Burnett je optimističan. On veruje da je potrebno kolektivno delovanje kako bi se problem rešio, i da svaka kompanija može doprineti svojim jedinstvenim rešenjima.

Priča o kompaniji Prometheus nije samo priča o inovaciji, već i o istraživačkoj strasti i vizionarskom duhu. Četvorica akademika sa Univerziteta u Koloradu, dok su tragali za rešenjima u potpuno drugačijem kontekstu, dobili su ideju koja bi mogla da promeni građevinsku industriju.

Ovi istraživači su dobili grant od 2,4 miliona dolara od Odeljenja za odbranu SAD-a 2017. godine. Njihov zadatak bio je da istraže mogućnosti korišćenja biologije za proizvodnju zaštitnih struktura u pustinjama i drugim teško pristupačnim sredinama. Burnett je objasnio da je izazov bio u tome da se pronađe alternativa za beton koji je pretežak za transport u takvim uslovima.

Istraživački tim je započeo testiranje različitih bakterija u Petrijevim šoljama. Počeli su s ureolitičkim bakterijama, ali su kasnije prešli na cijanobakterije, poznate kao plavo-zelene alge. Ove alge dobijaju energiju iz fotosinteze, što ih čini idealnim kandidatom za održivu proizvodnju materijala.

Danas, kompanija Prometheus uzgaja alge u specijalizovanim rezervoarima punim veštačke morske vode. Ovaj proces je pažljivo osmišljen kako bi se stvorili optimalni uslovi za rast algi. Nakon uzgoja, alge se obrađuju kroz tajnu tehniku biomineralizacije, koja omogućava formiranje minerala u biološkim strukturama. Krajnji rezultat ovog procesa je bio-cement koji, kada se kombinuje s drugim materijalima, može biti korišćen kao održiva alternativa tradicionalnom betonu.

Burnett, sa bogatim preduzetničkim iskustvom, pridružio se timu 2021. godine. Njegova uloga bila je da premosti jaz između akademske istraživačke sfere i komercijalnog sveta. U početku su se suočavali s brojnim izazovima, ali su uspeli da prikupe investicije i započnu pilot projekte.

Jedan od ključnih trenutaka za kompaniju bio je kada su dobili industrijske sertifikate za svoje proizvode. Ovo je bio važan korak ka komercijalizaciji njihove tehnologije. Takođe su započeli saradnju s raznim partnerima, uključujući arhitektonske firme i tehnološke gigante poput Microsofta.

Međutim, put do široke primene bio-cementa je još dug i pun izazova. Kompanija mora da prikupi dodatna sredstva, pokaže da može proizvesti materijale po konkurentnoj ceni i prođe dodatna testiranja. Ali, Burnett je odlučan i veruje u misiju kompanije.

Dok se svet suočava sa izazovima klimatskih promena, inovacije poput onih koje nudi Prometheus mogu biti ključne za izgradnju održive budućnosti. Njihova tehnologija, koja kombinuje prirodu i nauku, može biti rešenje koje smo čekali.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;