INFONET-468X60-BANNER

Bežične tehnologije - bežično napajanje kućnih uređaja uskoro?

10.02.2010. | Blaine Brownell | Architect Magazine

U svetu mobilnih tehnologija prenos energije predstavlja veliki izazov. Od velikih elektrana do gomile kablova iz svakog stola, prenos energije je isto toliko estetski koliko i funkcionalni izazov, da ne pominjemo i ogromne količine materijala koji bismo na ovaj način uštedeli.

Ideja bežičnog prenosa energije nije nova. Izumitelj Nikola Tesla zalagao se za bežični prenos energije na daljinu. Međutim, tehnološki problemi i strah za bezbednost zaustavili su istraživanje ove tehnologije, sve do skoro.

Powercast, kompanija iz Pitsburga, SAD, razvila je metod prenosa energije putem radio talasa, i demonstrirala je mogućnost bežičnog napajanja malih uređaja kao što su daljinski upravljači i budilnici.

Kompanija Powerbeam promoviše upotrebu infracrvenih lasera fokusiranih na fotoelektrične ćelije. Ovaj način prenosa nije dovoljno efikasan, ali može bežično da napaja zvučnike ili laptop.

Magnetna indukcija je još jedna tehnika bežičnog prenosa energije. To je proces u kome magnetno polje proizvodi električno kolo u obližnjem kalemu, ali ona radi samo na nekoliko milimetara udaljenja.

Aristeidis Karalis sa MIT-a trenutno radi na proširivanju dometa ove tehnologije na dva i više metara, što je sasvim dovoljno za bežični rad najvećeg broja kućnih aparata i uobičajenih mobilnih uređaja.

Briga za bezbednost naravno ostaje, ali rani testovi pokazuju da bežični prenos magnetnom indukcijom neće preći minimalne granice koje postavlja MEđunarodna komisija za ne-jonizirajuću zaštitu od radijacije (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection).

Gledajući sa tačke današnjeg napretka, uskoro bismo mogli preći na bežično napajanje naših mobilnih tehnologija, zaključuje Blaine Brownell.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;