INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šta se desi kada u beton stavimo komadiće gume?

25.08.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici su do sada na različite načine pokušavali da deo agregata koji se koristi u betonu zamene starim automobilskim gumama. Sada su uspeli da proizvedu kvalitetan beton u kome je agregat u potpunosti zamenjen česticama gume.

Čestice gume pomešanje sa mokrim betonom

Čestice gume pomešanje sa mokrim betonom (Foto: Mohammad Islam, RMIT)

Podsetimo, beton čine tri komponente: voda, cement koji sve povezuje i agregat kao što je pesak ili šljunak. Taj agregat mora da se kopa iz zemlje, a sada ga nema dovoljno u mnogim delovima sveta.

Iskorišćene gume se mogu reciklirati u određenoj meri, ali ipak često završe na deponijama ili izgore.

Više puta su naučnici pokušavali da reše problem dodajući izmrvljene gume u pesak ili šljunak. Dobijeni beton je imao tendenciju da bude čvršći od običnog betona, jer su gumene čestice u njemu omogućile da se savija pod pritiskom umesto da se lomi.

Međutim, ako se previše agregata zameni česticama gume, betonu nedostaje čvrstoća pri pritisku i zatezna čvrstoća pri cepanju. Ovo je barem delimično zato što se cement ne vezuje dobro za komade gume, tako da nisu dovoljno čvrsto spojeni.

Naučnici sa australijskog univerziteta RMIT utvrdili su, na osnovu prethodnih istraživanja njihovih kolega, da je problem vezivanja posledica poroznosti gume. Preciznije, pore u gumi se pune vodom kada se beton meša na početku, ali kada voda ispari i beton se stvrdne - tu ostaju šupljine.

Očvrsli beton sa česticama gume lakši je od standardnog

Očvrsli beton sa česticama gume lakši je od standardnog (Foto: Mohammad Islam, RMIT)

Da bi rešili taj problem, istraživači su počeli sa mokrim betonom u kome se sav agregat sastojao od čestica guma, a zatim su taj beton stavili u posebne čelične kalupe. Ovi kalupi vršili su pritisak na beton, sabijajući čestice i pore unutar njih.

Nakon što se beton osušio i stegao, utvrdili su da je cement mnogo bolje vezan za čestice gume. U poređenju sa betonom od 100% agregata od gume proizvedenim na konvencionalne načine, prednapregnuti beton je pokazao 97%, 59% i 20% povećanje čvrstoće na pritisak, savijanje i zatezanje, redom.

Istraživači sada traže način da ojačaju novi beton, čineći ga još pogodnijim za upotrebu u građevinskim projektima.

"Pošto je glavni deo standardnog betona krupni agregat, zamena svega ovoga korišćenom gumom za točkove može značajno smanjiti potrošnju prirodnih resursa i takođe rešiti veliki ekološki izazov - šta raditi sa korišćenim gumama", rekao je koautor studije i vođa tima prof. Jie Li.

Rad o istraživanju nedavno je objavljen u časopisu Resources, Conservation & Recycling.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;