INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najbolje nove održive zgrade

22.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Američki institut arhitekata (AIA) i Komitet za zaštitu životne sredine (COTE) kao i prethodnih godina dodelili su nagrade za najbolje projekte održive gradnje. Svake godine program prepoznaje 10 projekata koji objedinjuju izvrsnost na području dizajna i ekoloških performansi, i koji se mogu nalaziti bilo gde u svetu ali moraju biti projekti američkih kompanija, odnosno firmi koje imaju licencu za obavljanje ove vrste delatnosti na teritoriji SAD-a. Međutim, svih 10 najboljih za ovu godinu se nalaze u SAD-u.

Environmental Nature Center Preschool - Newport Beach

"Environmental Nature Center Preschool", Newport Beach - LPA (foto: Cris Costea)

Gensler je dobio tri nagrade za projekte koji su fokusirani na adaptivnu ponovnu upotrebu, dok je Lake | Flato Architects dobio dve nagrade za projekte koji su posebno fokusirani na zajednicu. Ovogodišnji dobitnik "COTE Top Ten Plus Award" je LPA za Centar za zaštitu životne sredine i predškolsko obrazovanje u Newport Beachu u Kaliforniji, koji predstavlja inovativno mesto za povezivanje zajednice sa prirodom.

Etsy novo sedište u Bruklinu

"Etsy" novo sedište u Bruklinu, Njujork - Gensler (foto: Garrett Rowland/Gensler)

Ovogodišnji veliki pobednik je kompanija Gensler, a od njenih projekata se izdvojio onaj vezan za rekonstrukciju sedišta Etsy. U pitanju je projekat renoviranja koji je podrazumevao korišćenje recikliranih materijala za obnovu.postojeće poslovne zgrade u Bruklinu u Njujorku. Ono što karakteriše ovaj projekat jeste da je rekonstrukcijom obezbeđen prolaz velike količine sunčeve svetlosti u zgradu, da je demontiran vodotoranj na krovu i upotrebljena drvena građa za stvaranje stepeništa. Unutrašnjost je poboljšana u cilju da se zaposleni osećaju prijatnije, pa je postavljeno dosta zelenila, uključujući i zelene zidove ali i više terasastih površina. Objekat za snabdevanje energije koristi solarne panele. Postavljeni su i sistemi za sakupljanje kišnice, koja se koristi za navodnjavanje.

Austin Central Library - Teksas

"Austin Central Library", Teksas - Lake | Flato Architects (foto: Lara Swimmer)

Kompanija Lake | Flato Architects se takođe može biti zadovoljna ovogodišnjim učešćem jer je projektovala dve zgrade koje su dobile nagrade. Istaknutiji projekat je "Austin Central Library" koji je dobio pohvale zbog prirodnog osvetljenja i energetski efikasnog dizajna koji je dobio LEED Platinum sertifikat (standard zelene gradnje). Značajni održivi elementi uključuju veliki niz solarnih panela na krovu koji godišnje proizvodi više od 273.000kWh električne energije, pruža hlad za posetioce krovne bašte zgrade, ali i drži klimu na optimalnom nivou jer umanjuje sunčevu toplotu. Sistem za prikupljanje kišnice je takođe postavljen i on se koristi za navodnjavanje i ispiranje toaleta. 

Zajedničko za ovogodišnje pobednike je bilo maksimiziranje dnevne svetlosti unutar objekata. U nastavku možete pogledati joše neke od projekata.

The Six

"The Six" - Los Anđeles, Kalifornija - Brooks + Scarpa (foto: Tara Wujcik)

John W. Olver Design Building, Amherst, Mass. - Leers Weinzapfel Associates (foto: Ngoc Doan / STIMSON)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;