INFONET-468X60-BANNER

"Lebdeća" nadogradnja na krovu muzeja u Beču

24.02.2016. | Dezeen

Austrijske arhitekte iz Winkler + Ruck Architekten i Ferdinand Certov su odabrani da projektuju „lebdeće“ krovno proširenje na zgradi muzeja  „Wien Museum“ u Beču.

Arhitekte iz Klagenfurta i Graca su izabrane u konkurenciji od skoro 300 učesnika na konkursu za rekonstrukciju zgrade muzeja koja se nalazi na gradskom trgu Karlsplatz.

Proširenje će biti odvojeno od krova zgrade muzeja navedene kao „Haerdtl Building“ koju je dizajnirao Oswald Haerdtl 1950-ih – i gotovo će udvostručiti galerijski prostor na 12.000 m².

„Ideja je jednostavna kao što je i izuzetna: proširenje će „izniknuti“ sa krova muzeja“, navodi se u saopštenju žirija, koji je uključivao direktora muzeja (Matti Bunzl) i austrijske arhitekte (Bernardo Bader i Emanuel Christ).

„Klasično moderan paviljon sa zatvorenom fasadom će biti postavljen na vrhu „Haerdtl Building“ koja predstavlja klasičan modernizam u nekom drugom smislu“, dodaje se.

Na postojećem prvom i drugom spratu zgrade nalaziće se stalne postavke muzeja. Ovo uključuje bečku istoriju u rasponu od neolita do sredine XX veka, kao i kolekcije slika umetnika Gustav Klimta i Egon Schielea .

Na novom podignutom gornjem spratu će se održavati posebne izložbe, dok će jaz između starih i novih delova zgrade dati platformu za posmatranje trga – na kome se nalazi barokna crkva Karlskirche („Baroque Karlskirche church“).

„Možda je ključ našeg uspeha u ovom neverovatno osetljivom zadatku zapravo bio naš pogled na arhitekturu kao pozadinu umetnosti, a kvalitet forme temelj iskustva jednog grada, koji je možda više rezervisan, ali na precizan i strog način“, navodi se u saopštenju Winkler + Ruck i Certova.

Novi zastakljeni ulaz i kafić će „viriti“ iz prednjeg dela postojećeg objekta da bi omogućili pristup trgu.

„Sa ovim „lebdećim“ paviljonom, kafićem u prizemlju i novim ulazom u obliku kocke, muzej otvara Karlsplatz kao trg XXI veka“, reko je žiri.

„Ideja je jednostavna i lako pamtljiva – i ubedljiva da se izvrši“, dodaje se. „Navedenu „Haerdtl Building“ zgradu će upotpuniti svetlosna kruna, formirajući neku vrstu hronološke postavke“.

Preko puta obližnjeg Stadtparka, austrijski arhitekta Wolfgang Tschapeller radi na planovima za rekonstrukciju zgrade Univerziteta primenjenih umetnosti u Beču, sa predlozima koji uključuju fasadne stepenice i džinovske balone.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;