INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako jedna platforma menja pravila igre u arhitekturi

27.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Revalu, platforma razvijena od strane tima danskih stručnjaka za obradu podataka, donosi revolucionarnu promenu u svet arhitekture. Ova platforma omogućava arhitektama da efikasno upoređuju ekološke uticaje različitih građevinskih materijala, koristeći preko milion podataka i napredne AI tehnike za proveru tačnosti.

Upoređivanje ekoloških uticaja različitih građevinskih materijala

Upoređivanje ekoloških uticaja različitih građevinskih materijala (Foto: Revalu)

Od svog lansiranja ove godine, Revalu je postao nezamenljiv alat kako za velike, tako i za male arhitektonske firme.

Prvi segment Revalu platforme, poznat kao "materijalni oblak", obuhvata ogromnu količinu podataka o ekološkom uticaju materijala. Ovaj deo platforme, koji nema svoj vizuelni interfejs, namenjen je integraciji u postojeće softverske alate velikih arhitektonskih firmi putem interfejsa za programiranje aplikacija (API). Ovo omogućava arhitektama da tokom dizajniranja imaju uvid u precizne informacije o ekološkom uticaju njihovih projekata.

Revalu je postao nezamenljiv alat

Revalu je postao nezamenljiv alat (Foto: Revalu)

Kika Brockstedt, suosnivač i direktor Revalu, ističe da platforma pokriva širok spektar ekoloških indikatora, uključujući emisije CO2, potrošnju vode, upotrebu obnovljive energije, reciklirani sadržaj, potencijal za cirkularnost i nivoe toksičnosti.

Drugi način interakcije sa Revalu platformom je kroz njen korisnički interfejs koji nudi besplatan pristup pojednostavljenom izboru indikatora u vidu biblioteke podataka o materijalima. Ovaj alat omogućava korisnicima da planiraju nove projekte, biraju materijale, upoređuju podatke i dobijaju preliminarnu analizu životnog ciklusa projekta.

Platforma omogućava uvid u ekološki uticaj svakog projekta

Platforma omogućava uvid u ekološki uticaj svakog projekta (Foto: Revalu)

Treći, nedavno dodat segment platforme, "Material Innovation Hub", usmeren je na promociju novih materijala sa niskim ugljeničnim otiskom. Ovaj deo platforme ističe bio-bazirane i reciklirane materijale kao što su morska trava, bale slame, konoplja, micelijum i određene vrste drveta.

Revalu koristi veštačku inteligenciju za obradu i proveru podataka, uključujući algoritam mašinskog učenja za prikupljanje podataka iz Deklaracija o ekološkom proizvodu (EPD) i drugih izveštaja o održivosti, kao i "motor pouzdanosti" za provere kvaliteta i identifikaciju potencijalno netačnih podataka.

Promocija novih materijala sa niskim ugljeničnim otiskom

Promocija novih materijala sa niskim ugljeničnim otiskom (Foto: Revalu)

Brockstedt naglašava da održiva arhitektura nije jednostavna i da zahteva raznovrsnost i pametno kombinovanje materijala. Ona ističe važnost dugovečnosti u arhitekturi, kako bi se osiguralo da zgrade traju.

Revalu je fokusiran na evropsko tržište, ali može da služi i globalnoj zajednici, te predstavlja ključan korak u pružanju pristupačnih i pouzdanih podataka o materijalima, čime se olakšava postizanje ciljeva održivosti u arhitekturi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;