INFONET-468X60-BANNER

Kako ESG due diligence podstiče ulaganja: Izveštaj PlanRadara

28.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

PlanRadar, vodeća digitalna platforma za upravljanje izgradnjom, nekretninama i objektima, danas je objavio najnoviju e-knjigu "ESG u industriji nekretnina". Prvenstveno istražuje kako ESG strategije pomažu u privlačenju investicija u građevinskoj industriji širom Evrope, kao i ulogu digitalnih alata u obezbeđivanju budućeg finansiranja.

PlanRadar - vodeća digitalna platforma za upravljanje izgradnjom, nekretninama i objektima

PlanRadar - vodeća digitalna platforma za upravljanje izgradnjom, nekretninama i objektima (Foto: PlanRadar)

Od samog početka, izveštaj naglašava da ESG prakse ne predstavljaju samo puko ispunjavanje regulatornih smernica, već da pružaju znatne poslovne prednosti. To bi moglo da objasni zašto 52% privatnih investitora primenjuje ESG kao strategiju za povećanje vrednosti imovine, a polovina sprovodi investicionu politiku koja obuhvata konkretno ESG.

Izveštaj se oslanja na postojeća istraživanja vodećih konsultantskih kuća, uključujući Deloitte. Naglašava da su zbog ESG due diligence procesa građevinske kompanije uključene u izgradnju sa malim emisijama ugljen-dioksida i razvoj zelenih nekretnina privlačne za investitore. Prema nedavnim procenama, vrednost globalne ESG imovine iznosi preko 23 triliona dolara.

Jedan od najvažnijih zaključaka izveštaja jeste da vlasnici nekretnina usmereni na postizanje ESG ciljeva često imaju i veći povrat investicije (ROI), a dalje sugeriše da što se ciljevi održivosti brže ostvaruju, to je brži i povraćaj ulaganja. Time se sve veći naglasak stavlja na integraciju ESG strategija u tehničku due diligence analizu nekretnina kako bi se ostvarili bolji rezultati, uključujući razumevanje trenutnog stanja zgrade i potencijalnih troškova popravki i usklađenost sa građevinskim propisima.

Digitalne platforme olakšavaju integraciju ESG podataka

Digitalne platforme olakšavaju integraciju ESG podataka (Foto: PlanRadar)

Međutim, u izveštaju se navodi i da se ovaj cilj ne ostvaruje preko noći jer proces integracije može biti dugotrajan zato što zavisi od nezavisnih stručnjaka koji vrše evaluaciju podataka, sastavljaju izveštaje i usklađuju ciljeve. Takođe podrazumeva i velike početne troškove, sa podacima zasnovanim na dokazima, koji pokazuju ispravno pridržavanje procesa i propisa za sigurne i useljive zgrade.

Prikupljanje ESG podataka i izveštavanje o njima je zahtevno uzimajući u obzir opseg standarda i propisa koji se stalno pojavljuju, zajedno sa održavanjem kvalitetne evidencije projektne dokumentacije, ugovora, nacrta i protokola u fragmentiranim lancima snabdevanja projekta.

Komentarišući izveštaj, regionalni direktor za jugoistočnu Evropu PlanRadara Antonio Radovčić rekao je: "ESG postaje ključni pokretač investicija sa memorandumima o ulaganju koji obuhvataju sve ESG rizike, strategije ublažavanja, povezane troškove i pretpostavke identifikovane tokom due diligence procesa. Oni u sektoru nekretnina koji ozbiljno shvataju ovaj korporativni kriterijum i razmatraju potencijal digitalnih alata za efikasnije upravljanje dokumentacijom poboljšaće upravljanje, povećati društvenu vrednost i smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu, čime će tržištu pružiti preko potreban podstrek i zaštitu od ekonomske nestabilnosti."

Što se ciljevi održivosti brže ostvaruju, to je brži i povraćaj ulaganja

Što se ciljevi održivosti brže ostvaruju, to je brži i povraćaj ulaganja (Foto: PlanRadar)

Povećanje vrednosti portfolija

Dokument baca svetlo i na ulogu koju digitalne platforme mogu odigrati u olakšavanju integracije ESG podataka u tehničku due diligence analizu preciznim prikupljanjem relevantnih informacija i izveštavanjem o njima kako bi se identifikovali konkretni strukturni problemi, nedoslednosti i rizici.  

Investitori sa portfolijom komercijalnih nekretnina često razvijaju efikasne strategije za povećanje vrednosti imovine i energetske efikasnosti racionalizacijom troškova održavanja. Prema istraživanju, najnoviji softver omogućava brzu procenu troškova rekonstrukcije i prepravki zgrada, što pomaže investitorima da donesu utemeljene odluke. Za nekretnine, detaljno evidentiranje tehničkih podataka znači da je efikasnost procesa kao što je due diligence znatno povećana.

Antonio Radovčić dodaje: "Dok su taksonomija i propisi za ESG još uvek u fazi razvoja, kompanije koje sprovode efikasne strategije za praćenje ESG-a sada će otvoriti vrata većem povraćaju ulaganja u budućnosti. Sveobuhvatna dokumentacija imovine u sklopu tehničke due diligence analize zahteva dosta vremena. Digitalna rešenja čine ovaj proces mnogo efikasnijim i pomažu da se obezbedi dugoročna vrednost imovine, zadovoljstvo zakupaca i sveukupno povećanje vrednosti kompanije. Obezbeđuju i revizorski trag bez mogućnosti neovlašćenog korišćenja koji podržava usklađivanje sa sve strožim građevinskim propisima, pružajući dodatnu sigurnost zainteresovanim stranama."

Uvid u PlanRadar e-knjigu "ESG u industriji nekretnina uz PlanRadar" nalazi se ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;