INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Valjevo: Počela sanacija Kolubare (video)

18.06.2014. | RTS

Iako su štete od poplava u valjevskom kraju najveće do sada, izbegnute su katastrofalne razmere zahvaljujući i dugoročnim preventivnim merama odbrane od poplava na vodotokovima. Zato je i sada jedan od prioriteta sanacija najoštećenijih mesta na rekama pre svega na Kolubari i pritokama, gde su radovi u toku.

Za sanaciju korita Kolubare zbog velikih oštećenja trebaće i vremena i stotine miliona dinara. Ipak, najkritičnija mesta i nanosi ne smeju da čekaju nove veće vode, pa se po nalogu „Srbijavoda“ počelo sa preventivnom sanacijom.

- Ima pet kritičnih lokacija na kojima će se raditi. To ne podrazumeva vraćanje korita u prvobitno stanje već samo zaštitu obala od daljeg urušavanja – kaže Đorđe Malešević iz preduzeća „Erozija“.

U Valjevu na Kolubari biće sanirano 700 metara na najkritičnijim mestima gde je voda praktično odnela obalu, a radiće se i na drugim sličnim mestima na nasipima i vodotokovima u Kolubarskom okrugu. I Valjevce koji žive u neposrednoj blizini reke obradovale su mašine u koritu Kolubare.

- Ljudi rade odgovorno i vrši se nasip velikim kamenom koji je dobar za odbranu, jer da nije njega bilo tu kad je to bilo prvi put, Kolubara bi presekla ovaj put – kaže Aranđel Tomić iz Valjeva.

I lokalna samouprava u Valjevu čisti i sanira bujične vodotokove drugog reda, a na pojedinim mestima, već godinama najkritičnijim, kao što je reka Ljubostinja, sprovode se i trajnije mere zaštite.

- Biće urađeno do te mere da u narednom periodu nećemo imati problema sa ovim bujičnim rekama – tvrdi Milan Trifunović iz „Direkcije za izgradnju“ Valjeva.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Kolubarskog okruga Milan Mihajlović kaže da je cilj obezbediti prihvat novih velikih voda i proticaj, pre svega u urbanim naseljima ugroženim poplavama. U završnoj fazi je izrada elaborata kompletne sanacije vodotokova prvog reda u valjevskom kraju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;