INFONET-468X60-BANNER

Daljinsko grejanje na biomasu uskoro u Srbiji

06.05.2014. | RTV

"Elektroprivreda Mađarske" planira da u Srbiji gradi kotlove na biomasu za daljinsko grejanje. Zbog toga u Novom Sadu otvara svoje predstavništvo, a sa planovima je upoznala i predstavnike srpske elektroprivrede.

Sa "Elektroprivredom Mađarske" već dugi niz godina sarađuje Klaster "Eko Panonija" iz Novog Sada. Kako kažu u tom Klasteru, saradnja je sada konkretizovana, a kancelarija će imati zadatak da prikupi podatke o projektima korišćenja biomase za grejanje, u Srbiji.

Predstavnici "Elektroprivred Srbije" i Klastera "Eko Panonija", zahvaljujući kolegama iz Mađarske, boravili su u toplani koja koristi piljevinu kao energent, u toj zemlji.

"Srbija ima veoma dobre uslove za izgradnju toplana na biomasu", kaže Jožef Kunoš iz "Elektroprivrede Mađarske". "Pokrenućemo jedno istraživanje u cilju izgradnje elektrane, koja će kao gorivo koristiti zeljaste biljke, pre svega kukuruz", rekao je on.

Kako kažu u "Elektroprivredi Srbije", uz pomoć mađarskih kolega, naša zemlja bi za godinu dana mogla da počne izgradnju kotla na biomasu za daljinsko grejanje, snage 20 megavata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;