„Udruženje cementne industrije Srbije“ promovisalo brošuru pod nazivom „Održive prednosti betonskih konstrukcija“

16.04.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Predstavnici „Cementne industrije Srbije“ (CIS), poslovnog udruženja proizvođača cementa u Srbiji, predstavili su brošuru „Održive prednosti betonskih konstrukcija“ i na taj način, kao društveno odgovorne kompanije, dale svoj doprinos u promociji novog pravca ekoloških i društveno odgovornih pravila održive gradnje, kao i  izazova i trendova u ovoj oblasti.

- Promocijom betona kao ključnog materijala za sve one koji traže održiva rešenja, otvoriće se jedno novo poglavlje u pristupu razvoja društva, koje će obezbediti bezbednu budućnost ostavljajući za sobom dovoljno resursa za nove generacije – izjavila je direktorka „Udruženja cementne industrije Srbije“, Dejana Milinković.

Miroslav Gligorijević, predsednik Skupštine CIS i generalni direktor „Titan cementare Kosjerić“, se obratio javnosti ovom prilikom.

- Ideja održivog razvoja odnosi se na sveobuhvatan sistemski poduhvat u kome se usaglašavaju tehničko-tehnološke, ekonomske i socijalne aktivnosti kompanija u cilju sinhronizovanja interesa zaštite životne sredine, ekonomskog razvoja i društveno odgovornog poslovanja. Cementna industrija nastoji da se na najadekvatniji način uključi u ove tokove, pa su naši napori u ovom smislu usmereni na smanjenje upotrebe neobnovljivih, prirodnih resursa, i samim tim na uvođenje i korišćenje alternativnih vrsta goriva i sirovina. Upotreba alternativnih goriva i sirovina u fabrikama cementa, donosi višestruku korist, kako samim cementarama, tako i lokalnim zajednicama. Pored uštede prirodnih resursa, upotreba alternativnih goriva takođe smanjuje ulaganja u postrojenja za insineraciju, rešava probleme nedostatka prostora za deponovanje otpada, ali nudi i mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Zbog toga, institucionalna podrška upotrebi alternativnih goriva i sirovina predstavlja važan korak ka ispunjenju ciljeva održivog razvoja, ne samo cementne industrije, već čitave privrede Srbije – naveo je Gligorijević.

Akаdеmik Brаnislаv Мitrоvić, prоfеsоr Arhitеktоnskоg fаkultеtа u Bеоgrаdu, nоsilаc dvе nаgrаdе zа živоtnо dеlо i dоbitnik mnоgоbrојnih аrhitеktоnskih priznаnjа dao je svoj doprinos promociji ove brošure predstavljajući svoja iskustva i izazove u primeni betona u Srbiji.

Tri kompanije aktivno rade na smanjuju upotrebe fosilnih goriva i aktivni su inicijatori i učesnici u društvenom dijalogu o potrebi povećanja upotrebe obnovljivih i alternativnih izvora energije. Na osnovu aktivnosti sprovedenih u cilju unapređenja održivog razvoja i znatno sniženih vrednosti emisija, evidentno je da su članice CIS na ovaj način učinile značajan pomak u promeni pristupa kada je u pitanju zaštita i unapređenje životne sredine u Srbiji.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Lepa 24.02.2020.
Po istom principu brzine odbijati od legali...
Staviće bučne tramvaje umesto tihih trolejb...
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...