INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mađarska će finansirati obnovu sinagoge

14.04.2014. | RTV

Mađarska Vlada uložiće oko 300.000 evra u obnovu unutrašnjosti subotičke sinagoge, izjavio je predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš. On je pred konferenciju posvećenu sedamdesetogodišnjici holokausta u Subotici izjavio novinarima da je sinagoga, kao spomenik kulture, ušla u program mađarske Vlade još tokom prošle godine kao jedna od četiri sinagoge koje će se obnoviti, s obzirom na njen značaj u građevinskom smislu.

Sabadoš je rekao da je tokom nedavne posete Subotici premijer Mađarske Viktor Orban potvrdio da će Vlada ove zemlje učestvovati u obnovi unutrašnjeg dela sinagoge sa 100 miliona forinti, odnosno oko 300.000 evra.

- Najverovatnije već krajem ove godine će ta sredstva biti operativna i moći da se upotrebe, u zavisnosti od završetka planova – rekao je Sabadoš.

Subotička sinagoga, zaštićeni spomenik kulture. Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora. Organizacija "World monument watch" je tri puta zaredom subotičku sinagogu uvrštavala među sto najugroženijih spomeničkih objekata u svetu.

Rekonstrukcija subotičke sinagoge traje već nekoliko decenija, a u tom pravcu osnovana je i gradska fondacija SOS „Sinagoga“. Do sada je obnovljena kupola i započeti radovi na obnovi fasada. Već je završena rekonstrukcija jedne bočne fasade, koja je realizovana sredstvima pretpristupnih fondova Evropske unije, a da je u toku rekonstrukcija druge bočne fasade finansirana sredstvima lokalne samouprave i Svetskog memorijskog fonda.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai izjavio je nedavno da će kompletna rekonstrukcija Sinagoge biti završena za dve do tri godine, a da će njena spoljašnja rekonstrukcija biti završena do leta naredne godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;