INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Leskovačko pozorište će biti renovirano do „Vujićevih dana“

04.04.2014. | Novosti

Renoviranje umetničkog i tehničkog dela Narodnog pozorišta, kao druga faza kompletne rekonstrukcije ovog zdanja, biće završena za nešto manje od dve nedelje, odnosno, pre 50. susreta profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ koji će u gradu na Veternici početi 17. maja. Tada će leskovački glumci ponovo stati na daske matične kuće, posle pune tri godine lutanja od Leskovačkog kulturnog centra do Lutkarskog pozorišta u Nišu.

Ovo su prvi ozbiljniji radovi na pozorištu posle 40 godina, a finansirali su ih Vlada Srbije, sredstvima Nacionalnog investicionog plana, sa 30 miliona dinara i lokalna samouprava sa 26. Planiranom roku od devet meseci na putu su stajali nepredviđeni radovi, dugovi izvođaču i spor oko toga ko treba da ih plati, ali i promena rukovodstva. Više nema vremena za gubljenje, pa je grad u četvrtak iz svoje kase izdvojio oko 8,7 miliona dinara, kako bi pozorište zablistalo punim sjajem.

- Izmirili smo još i 2,5 miliona dinara duga za ranije radove. Grad bez pozorišta je grad bez duše, a život bez umetnosti je preživljavanje. Zbog toga nam je ovaj posao bio prioritet – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović. On je podsetio da će Leskovac uskoro obeležiti 120 godina pozorišnog života i naglasio da će, osim ovog zdanja, biti uređen i okolni prostor.

- Zbog protivpožarne komunikacije u sali će biti 278 mesta, 26 manje nego ranije. Imamo funkcionalnu scenu koja nije bitno promenjena, a novi tehnički uslovi pružiće nam mogućnosti koje imaju moderna pozorišta – rekao je Stanislav Grujić, direktor leskovačkog teatra.

Sokolski dom

Zdanje pozorišta spolja ima izled nekadašnjeg Sokolskog doma iz 1932. godine, srušenog u savezničkom bombardovanju 1944. Zgrada je zbog ostataka Sokolane pod zaštitom „Zavoda za zaštitu spomenika kulture“ u Nišu, pa je adaptacija urađena po nacrtima iz vremena kada je podignut Sokolski dom. Bio je donacija leskovačkog industrijalca Živka Stoiljkovića, i u to vreme najlepša zgrada u Leskovcu, okružena takozvanim francuskim parkom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;