INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bugarska firma bi da uloži milion evra u fabriku kamena (video)

21.03.2014.

Bugarska firma "BulStone" zainteresovana je da investira u otvaranje fabrike kamena u okolini Arilja u koju bi, za početak, uložila oko milion evra, izjavili su čelnici bugarske firme, učesnici 6. Međunarodnog sajma kamena "Stone expo" u Kragujevcu.

Menadžer firme "BulStone" iz bugarskog grada Varna Hristo Stojčev potvrdio je da je zainteresovan za otvaranje fabrike kamena u Srbiji.

- "BulStone" je bugarska firma i zainteresovani smo da otvorimo fabriku ovde u Srbiji, a investicija bi u početku iznosila oko milion evra. Nadam se da će procedura uskoro biti završena – rekao je Stojčev.

Sa bugarskim investitorom dogovor je postigla firma "Mermer" u Arilju, čiji osnivač i vlasnik Ivan Milić kaže da precizan datum otvaranja fabrike još nije dogovoren jer sve zavisi od papirologije. On je naglasio da je glavni problem dobijanje papira za eksploataciju rudnika, jer ta procedura traje dve, tri i pet godina, i ističe da bi bilo dobro kada bi, mogla da se ubrza.

- Priča je vrlo ozbiljna i očekujemo u toku ove godine da se krene u izgradnju objekta koji će se baviti preradom našeg, lokalnog kamena – rekao je Milić.

Objašnjavajući da je investitor zainteresovan za eksploataciju kamena i preradu, pre svega mermera, Milić ističe da je kamen sa planine Blagaja, po borduri, najsličniji italijanskom mermeru "portoro" i veoma dobro prima polituru.

Organizator sajma kamena, predsednik poslovnog udruženja "Kamen Srbije" Zoran Đajić podseća da prizvodnja kamena u Srbiji iz godine u godinu pada i da bi Srbija otvaranjem fabrike u okolini Arilja, u dogledno vreme, za četiri-pet godina ozbiljnog rada, imala dobar izvozni proizvod.

- Ne postoji precizni podaci o proizvodnji, izvozu i uvozu kamena, ali su procene da se godišnje uveze između 30.000 i 35.000 tona, dok je izvoz praktično zanemarljiv – rekao je Đajić. On je dodao da je prošle godine izvoz bio nešto značajniji, ali da je to zato što se gradio Soči, gde su naše firme izvodile radove, a onda je kamen dovožen u Srbiju, dorađivan, a potom izvezen u Rusiju.

Prema rečima Đajića, najviše se uvoze graniti, i to pre svega crni za nadgrobne ploče, ali i drugi kamen, oko 200 različitih proizvoda, koji se koriste u građevinarstvu.

 

Komentari: 1

Đorđe Gegić 24.03.2014 22.17.32

Ovo je prava vest. Ako bi samo ovaj posao bio rezultat održavanja Sajma u Kragujevcu - vredelo bi.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;