INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Za proširenje kapaciteta škola 57 miliona

19.03.2014. | Dnevnik

Za prvu fazu nadogradnje osnovnih škola iz budžeta Grada ove godine izdvojeno je 57 miliona dinara, a nove prostorije dobiće OŠ "Dušan Radović", OŠ "Vasa Stajić" i OŠ "Ivo Lola Ribar".

Novi amfiteatar, dve učionice i dnevni boravak dobiće OŠ "Dušan Radović", u Čenejskoj ulici. Po rečima direktorke te obrazovne ustanove Marije Čekić, škola trenutno radi na prikupljanju dokumentacije za raspisivanje javnih nabavki za projekat nadogradnje.

- Ove nedelje trebalo bi da bude gotovo raspisivanje tendera, a nadamo se da će ove godine početi izgradnja. Veoma smo srećni zbog odluke Gradske uprave za obrazovanje da nam dodeli novac za proširenje kapaciteta škole, jer broj učenika iz godine u godinu raste, a svaki novi milimetar prostora iskoristićemo na pravi način. Školu pohađa 1.860 đaka – kaže direktorka Čekić.

Ona objašnjava da do sada u školi nisu imali amfiteatar, a da im je neophodan kako bi se u njemu odvijale radionice, pozorišne predstave, sednice nastavničkog veća i sve aktivnosti za koje škola nije imala adekvatni prostor. Nove učionice će, po njenim rečima, poslužiti za izborne predmete, jer su se u postojećim učenici preklapali sa časovima, pa je izvođenje nastave bilo veoma otežano, a sada će imati priliku i da organizuju celodnevni dnevni boravak za đake prvog i drugog razreda.

U OŠ "Vasa Stajić" biće izgrađena nova fiskulturna sala, topla veza između školskog objekta i stare sale za fizičko, a broj učionica biće povećan za četiri nove. Direktorka te škole Jasmina Pastonjicki kaže za "Dnevnik" da je projekat završen i da arhitekta trenutno radi na predmeru i predračunu radova.

- Toplom vezom konačno ćemo povezati dva školska objekta u jednu celinu, što je trebalo da se uradi kada je škola građena, ali tada nije bilo novca. Nove učionice ćemo najverovatnije opredeliti za niže razrede, jer u poslednje četiri godine broj učenika konstantno raste - planovi su škole kojoj je na čelu Pastonjicki.

Problem sa nedostatkom prostora prethodnh godina imala je i OŠ "Ivo Lola Ribar" koja će ove godine početi radove na ojačavanju konstrukcije fiskulturne sale, izgradiće četiri nove učionice, sanitarne čvorove, pripremni kabinet za učitelje i prostoriju za produženi boravak.

- Grad je prepoznao našu potrebu za proširenjem kapaciteta i veoma smo im zahvalni na tome. Na ovaj način dobićemo jednu celinu za učenike prvog i drugog razreda, koji bi boravili u školi u jednoj smeni, a imaće i svoje dvorište. Nadam se da će biti ispoštovana dinamika radova i da će ove godine početi nadogradnja, koja bi početkom sledeće godine trebala biti i završena – nada se direktor OŠ "Ivo Lola Ribar" Milorad Čudić.

Rekonstrukcija fasade

U OŠ "Ivo Lola Ribar" za desetak dana počeće rekonstrukcija dotrajale fasade i zamena stolarije. Za te radove novac je, prošle godine, opredelila Gradska uprava za obrazovanje, a po rečima direktora te škole Milorada Čudića na ovaj način energetska efikasnost objekta biće višestruko veća.

- Rekonstrukcijom fasade povećaćemo i bezbednost učenika u školi, jer je na nekim mestima fasada počela da se osipa. Trenutno čekamo sve potrebne građevinske i komunalne dozvole kako bi postavili skelu i počeli sa radovima. Nadamo se da ćemo sve prikupiti za desetak dana – planira Čudić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;