Podgorica: Otovorena “pametna” zelena zgrada

12.03.2014. | Novosti

U ponedeljak (10. mart 2014.) je u Podgorici na obali Morače, između dva mosta – dva simbola grada, otvorena "pametna", zelena zgrada Ujedinjenih nacija. Prvu građevinu ovakvog tipa na području jugoistočne Evrope svečano su otvorili predsednik Crne Gore Filip Vujanović i Jan Elijason, zamenik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Jednospratna građevina projektovana je tako da objedinjuje energetski efikasnu ekološku tehnologiju i moderan dizajn. Projekat je delo austrijskog arhitekte Danijela Figenšuna, kamen temeljac postavljen je u septembru 2010. godine, dok je kompletnu izgradnju finansirala Vlada Crne Gore.

U ekološkoj zgradi će, pod jednim krovom, raditi agencije programa UN za razvoj UNDP, Unicef, visoki komesarijat za izbeglice UNHCR i međunarodna agencija za migracije. Koncept objekta je u potpunosti u skladu agende "Delujući kao jedan", podržane od strane crnogorske vlade i UN.

Predsednik Vujanović istakao je da je ova zgrada po mnogo čemu jedinstvena.

- Jedinstvena je, jer je jedina eko-zgrada u jugoistočnoj Evropi, u kojoj će raditi sve agencije UN na način da deluju kao jedna. Jedinstvena je i po poštovanju jedinstvenih ekoloških i energetskih zahteva. Zgrada će sebe energetski održavati, proizvoditi struju koja će u svom višku biti deo našeg energetskog sistema. Ubeđen sam da će ova zgrada biti znak sjajnog partnerstva sa UN – kazao je Vujanović.

U ime generalnog sekretara UN Ban Ki Muna prvu "pametnu" zgradu je otvorio njegov zamenik Jan Elijason. Na otvaranju je rekao da je nova kuća UN simbol budućnosti, kakva je potrebna celom svetu.

- Zgrada je napravljena na dva glavna oslonca. Prvi je da Crna Gora bude ekološka država koja je pohranjena u njenom ustavu. Drugi osnov je posvećenost UN da pruži podršku Crnoj Gori da se poboljšaju uslovi života za sve građane. Siguran sam da će se u ovoj zgradi osmišljavati nove kreativne ideje u mnogim oblastima izgradnje ove zemlje – poručio je Elijason.

Vek trajanja – 100 godina

U prvoj ekološkoj zgradi u prvoj ekološkoj državi u svetu je sve ekološko. Od materijala koji su ugrađeni od temelja do krova, preko nameštaja urađenog od ekoloških, reciklirajućih materijala. Vek trajanja objekta površine 1.400 kvadrata je, po mišljenju stručnjaka – 100 godina.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...