INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Štedljiva palata u Boljevcima

03.03.2014. | Politika

Kuća u Boljevcima izdaleka podseća na kombinaciju dvorca i eskimskog igloa. Izgled oličava njenu suštinu – ona štedi energiju, i to "kraljevski". Dom Milenka Milinkovića, inženjera elektrotehnike i atomske fizike, jedan je od energetski najefikasnijih u Evropi, pa je tako u ovoj solarnoj kući usred zime, kada se temperatura spusti i naminus 15, prijatnih plus 11.

U proseku se u ovoj kući od oko 500 kvadrata godišnje troši svega 15 kilovat časova električne energije po kvadratnom metru, dok je u Srbiji prosek 200.

Građevina oblika polulopte delom je ukopana u zemlju, što takođe omogućava štednju energije, dok je ostatak objekta pod velikom staklenom površinom, koja je svojevrstan kolektor sunčeve svetlosti. U temelje je uzidano oko 600 tona kamenja koji je akumulator toplote.

- Želeo sam da lično projektujem prostor u kome ću živeti, da on bude u skladu sa oblicima i prirodom koja nas okružuje. Tek pošto sam saznao za ferocement i ovladao tehnikama rada s njim, krenuo sam u realizaciju ideja. Njegova prednost u odnosu na klasični armirani beton je višestruko brža gradnja i ušteda na materijalu od najmanje 20 odsto, a ukupni troškovi su manji za gotovo trećinu. Objekti od ferocementa su trajni, otporni na požare, olujne udare i zemljotrese – kaže Milinković i ovu tvrdnju ilustruje vlastitim iskustvom. Prvu kuću od ferocementnih blokova, oblika polulopte, sagradio je početkom osamdesetih u rodnom Vukovaru. U vreme ratnih operacija u tom gradu, zidovi su ostali neoštećeni uprkos mnogim kuršumima i gelerima koji su završili u fasadi.

Milinkovićev dom u Boljevcima ima dve velike spavaće sobe i dva kupatila, garažu, a dnevni boravak, u kome su kuhinja, trpezarija, biblioteka i bazen, obuhvata 220 kvadrata.

- Želeo sam da napravim kuću koja će pružati prijatnost i sigurnost primerenu zatvorenom prostoru, a da istovremeno imam osećaj da sam u prirodi. Kada ozeleni ispred kuće, čini vam se da je dnevni boravak stopljen s baštom, nemate utisak da vas staklo razdvaja od spoljne sredine – ističe Milinković.

Na ravni krov kuće nasuto oko hiljadu tona zemlje čija se debljina od pola do devet metara, i na tom plodnom sloju stvoren je mali vrt sa letnjikovcem, u kome raste voće i cveće. Sa vrha ovog krovnog brežuljka niz kaskade spušta se "potočić" u jezerce u kome se praćakaju šarani tik ispod prozora.

- Odavde se pruža pogled na veštačko jezero, koje sam napravio na mestu gde je nekada bila močvara i deponija. Posmatranje vodene površine me odmara, a to su i trenuci kada mi se rađa najviše ideja, koje kasnije razrađujem – zaključuje Milinković, koji godinama proizvodi ferocementne blokove i bavi se praktičnim korišćenjem solarne energije.

U Boljevcima je pre četiri godine po njegovom projektu izgrađena sportska dvorana, koja je zbog svoje maksimalne energetske efikasnosti te 2010. svrstana među deset najboljih rešenja održive gradnje u Evropi. Prošle godine je međunarodna fondacija "Enerdži glob", proglasila ovo patentirano rešenje za najbolje u Srbiji i sa aspekta energetske efikasnosti i sa aspekta ekologije.

Toplotni akumulator

- Forma kuće oblikovana je gvozdenim armaturnim šipkama presvučenim rabic mrežom, a zatim je na to nanesen malter u tankom sloju. Polulopta se sastoji od dve ferocementne ljuske, debljine dva do tri centimetra, između kojih struji vazduh. Kada sunce greje, svetlost kroz staklenu površinu ulazi u objekat. Pošto je lakši, zagrejani vazduh diže se prema vrhu objekta, gde ga ventilatori kroz gornje sabirne komore potiskuju između ferocementnih ljuski u donji nivo, gde prolazi kroz kameni toplotni akumulator i tako se dodatno zagreva. Sav taj vazduh se sabira u centralnoj vazdušnoj komori, odakle ponovo dolazi u dnevni boravak – objašnjava Milinković postupak zagrejavanja svog idealnog doma.

Primena u sportskoj sali

Solarna sportska sala koju je projektovao inženjer Milinkovića u Boljevcima ima lučni oblik, čime je ušteda postignuta već na građevinskom materijalu. Zatvoreni prostor od 5.000 kubnih metara greje se i hladi uz pomoć toplotne pumpe električne snage 6,8 kilovata. U proseku je godišnja potrošnja električne energije 53 kilovat sati po metru kvadratnom. U Velikoj Britaniji je, poređena radi, u sličnim objektima potrošnja veća osam puta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;