INFONET-468X60-BANNER

Crkva u naselju "Stepa" bez građevinske dozvole

03.03.2014. | Politika

Hram u voždovačkom naselju "Stepa Stepanović", na Badnji dan najavljen postavljanjem i osvećenjem krsta, ima blagoslov crkve, ali nema građevinsku dozvolu. Uprkos tome bageri su stigli pre dva dana i počeli da rade, podignut je i šator, a snimak koji to pokazuje stanovnici naselja postavili su na "Jutjub". Alarmirana je i republička građevinska inspekcija, a njena načelnica Jelena Milosavljević juče je usmeno zabranila radove, jer kako tvrdi, investitor Srpska pravoslavna crkva započela je posao za koji nema dozvolu.

- Gradilište nije propisno obeleženo, nema table sa podacima o investitoru, izvođaču radova i nadzornom organu. Radnici koje smo zatekli kažu da za crkvu rade dobrovoljno. Građani su juče telima pokušali da spreče gradnju i intervenisala je policija. Ne znam šta je planom predviđeno da se zida na toj parceli, ali investitor je radove započeo nelegalno – ističe Milosavljevićeva.

Ko su anonimni radnici i da li ih je angažovao neko iz Srpske pravoslavne crkve – nisu precizirali iz ove institucije. Ne zna se ni kada će i da li će početi podizanje duhovno-kulturnog centra za koji je najavljeno da će biti uz hram.

Da crkva nije ucrtana u plan naselja, potvrdili su u "Građevinskoj direkciji Srbije", koja je izgradila "Stepu". Tvrde da oni nisu uključeni u gradnju, mada su se sveštenici na ceremoniji osvećenja krsta zahvalili i njima. Upitani kako to da kao investitor ne znaju šta se dešava u kompleksu za koji su odgovorni, u direkciji su nas uputili na Ministarstvo građevinarstva i urbanizma. Otkud verski objekat u naselju ne zna ni Aleksandra Damnjanović, pomoćnica ministra.

- Mi nismo izdali dozvolu za gradnju hrama. Dobili smo inicijativu od Srpske pravoslavne crkve da se u kompleksu gradi crkva, ali ti pregovori još traju. Ona mora da bude podignuta po zakonu, neophodno je da bude predviđena planom, kao i da se zadovolje drugi parametri za građevinsku dozvolu – ističe Damnjanovićeva.

Niko se nije obratio ni "Urbanističkom zavodu", tvrdi direktor te ustanove Nebojša Stefanović, niti u vreme izrade urbanističkog projekta "Stepe", na osnovu koga je država izdala dozvole za stambeno-poslovni kompleks, niti kada je minulog leta izmenjen taj dokument.

Stanari čekaju škole, vrtiće, dom zdravlja...

- Ovo sa crkvom je vrhunac nepoštovanja zakona. Ona se pojavljuje na komercijalnoj parceli, koja pre toga nije preimenovana u javnu – objašnjava Vladimir Vićovac, član Upravnog odbora "Udruženja stanara naselja", koje je prošlog leta pokrenulo masovne proteste protiv podizanja benzinske pumpe koja im, kako kažu, nije predočena kada su kupovali stanove. Pod njihovim pritiskom i uz obećanje resornog ministra Velimira Ilića, direkcija je odustala od gradnje pumpe. - Kupujući stanove po ceni od 1.290 evra za kvadrat platili smo i izgradnju dve škole, dva vrtića, doma zdravlja i tržnog centra. Ti sadržaji su nam obećani kada smo birali stanove, a potom je direkcija promenila planski dokument. Veliku parcelu (komercijalne namene) podelila je na šest manjih i na jednoj ubacila benzinsku pumpu. Površina tržnog centra je smanjena, ucrtana  je pijaca, supermarket... Još je neizvesno da li ćemo dobiti dom zdravlja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;