INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

ZIG prozvao "Fond za kapitalna ulaganja" zbog neispunjavanja obaveza

20.02.2014. | Dnevnik

"Zavod za izgradnju grada" je javno pozvao "Fond za kapitalna ulaganja" AP Vojvodine (FKU) da konačno ispuni obaveze u vezi s izgradnjom kanalizacije u Rumenki, Kovilju i Budisavi, gde je FKU bio finansijer, a ZIG investitor. Iz "Zavoda" je medijima upućen je dopis u kojem se FKU navodi kao krivac za kašnjenje izgradnje kanalizacije u ovim mestima, zbog čega trpi oko 15.000 građana.

Konkretno, kako se navodi, u Rumenki, gde se gradi prečistač otpadnih voda, vredan skoro 238 miliona dinara, pokrajinski "Fond za kapitalna ulaganja" je kao izvođača izabrao beogradsko preduzeće "Milenijum tim", koje je završilo građevinske radove, ali je obustavilo posao i pride nije ugradilo potrebnu opremu pošto nije isplaćen novac po završenim etapama radova, za koje je račun ispostavljen još krajem 2012. godine.

I u Kovilju je, tvrde u gradskom "Zavodu za izgradnju", FKU izabrao izvođača radova "Bulevar kompani" kojem je poveren posao na izgradnji 46 kilometara kanalizacije i devet crpnih stanica za 433 milona dinara, ali je do kašnjenja došlo jer je izradu projektne dokumentacije "Fond" dodelio mesnoj zajednici, a loša komunikacija sa FKU uslovila je velika kašnjenja.

- Zbog sve toga, morali su da budu obavljeni obimni dodatni radovi u vrednosti od 16.619.402,32 dinara, pa je nova ukupna vrednost celog posla 449.619.402,39 dinara. Od toga, FKU je, do sada, isplatio 440.287.120 dinara, a u obavezi je da isplati još 9.632.322,39 dinara – istaknuto je u dopisu, uz napomenu da su grad i ZIG, ne čekajući FKU, sami počeli prošle godine da grade prečistač za Kovilj.

Slično je, sudeći prema stavu ZIG-a, i u Budisavi, gde opet FKU bira izvođača, ovaj put "Graditelj NS", koji je trebalo da izgradi 7,5 kilometara kanalizacije za nešto više od 80 miliona dinara. U ovom slučaju, FKU nije dao saglasnost da izvođač bude uveden u posao, što i dalje odbija i pored toga što je ovo odobrenje traženo iz ZIG nekoliko puta (poslednji put 18. decembra prošle godine). Iz ZIG-a upozoravaju da je zbog toga ostvarenje ovog projekta ugroženo.

Sa druge strane, pokrajinski "Fond za kapitalna ulaganja" je, odgovarajući na ove prozivke, optužio ZIG za aljkavo vođenje spornih projekata i to naveo kao razlog za neispunjavanje svojih obaveza.

Za radove u Rumenki, zvaničan je stav "Fonda", neće biti plaćeno ZIG-u sve dok se ne opravda avans, isprave greške u prihvaćenoj ponudi, kao i dok investitor (ZIG) ne dostavi dokaz o finansijkom obezbeđenju za izvođača radova, kako je navedeno u ugovoru. Što se tiče Kovilja, iz FKU-a tvrde da su sve finansijske obaveze izmirili, te da su dodatni radovi nastali zbog loše pripremljene tehničke dokumentacije, što je posao investitora. FKU je odbacio tvrdnju da su oni birali izvođača u ovom poslu, već da je to učinjeno na tenderu koji spremio ZIG. I konačno, iz "Fonda" tvrde da su odobrenje za uvođenje izvođača u posao u Budisavi dali 13. januara ove godine, te da nije na njima odgovornost za kašnjenje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;