INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

ZIG: Bulevar Evrope gotov do kraja godine

11.02.2014. | Radio 021

Samo u najvažnije kapitalne objekte, "Zavod za izgradnju grada" će u 2014. godini uložiti više od tri milijarde dinara, izjavio je direktor tog preduzeća Goran Višnjić. Kao najveći posao on izdvaja izgradnju četvrte, poslednje deonice Bulevara Evrope duge 3.086 metara, koja uključuje i podizanje novog mosta na kanalu DTD.

- Ta deonica će sigurno biti završena do kraja godine. Posao je trebalo da bude završen ranije, ali su na realizaciju tog projekta najteže posledice ostavili propusti prethodnog rukovodstva ZIG. Pre svega dodela najvećeg dela posla firmi "Borovica transport" koja je, u međuvremenu, otišla u stečaj, a kojoj je isplaćen avans za čak 400 miliona dinara veći od obima relizovanih radova. Za povraćaj tog novca pokrenut je sudski spor čije okončanje traži vreme. Uz to, puno vremena je izgubljeno i zbog neizbežne promene izvođača, odnosno postupka javnih nabavki za izbor novog – kaže Višnjić.

Uz završetak Bulevara Evrope tokom godine biće realizovan i niz drugih projekata u gradu i prigradskim naseljima, poput završetaka gradnje prečistača u Stepanovićevu, Kovilju i Rumenki.

- Već za dve-tri nedelje započećemo gradnju prečistača u Stepanovićevu i on će biti gotov do kraja godine. U ovom mestu nastavićemo sa izgradnjom kanalizacione mreže jer nam je cilj da u celom Stepanovićevu rešimo pitanje kanalizacije. U istom roku, završićemo i prečistač u Kovilju, čime će u ta dva prigradska naselja biti stvoreni svi tehnički uslovi da kanalizacija bude u punoj funkciji. Za desetak dana počinjemo i sa izgradnjom sekundarne kanalizacione mreže u više ulica u Rumenki, ukupne dužine 6,8 kilometara – navodi direktor ZIG-a.

Uskoro kružni tok na Klisi

U planovima ovog preduzeća je da se do kraja godine za jednu kolovoznu traku proširi deo Temerinskog puta, od Savske ulice gde sada počinje suženje, pa sve do auto-puta.

- Takođe, već sredinom marta počinje gradnja kružnog toka na raskrsnici Sentandrejskog puta i Primorske ulice što će bitno ubrzati protok saobraćaja i omogućiti lakše i brže isključivanje vozila za industrijski deo Klise i Najlon pijacu. Očekujem da se uskoro uradi i projektna dokumentacija za gradnju još jednog mosta preko kanala koji će se nalaziti neposredno uz sadašnji Sentandrejski – kaže Višnjić.

Planira se i skoro parterno uređenje Trga Republike. Parterno uređenje ovog trga koje podrazumeva i izgradnju vodovoda i kanalizacije, kao i postavljanje osvetljenja, jedan je od naših najvažnijih poslova u ovoj godini. Trenutno od "Urbanizma" i "Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture" čekamo neophodne saglasnosti, a početak radova očekujemo ovog proleća.

Višnjić kao važne stavke od planiranih poslova ističe nastavak projektovanja i završetak imovinsko-pravnih odnosa u Ulici Bate Brkića koja treba da bude produžena i spoji se sa Futoškim putem, zatim komunalno uređenje Ulice Olge Petrov, izgradnju saobraćajnih površina i vodovoda u ulicama Tihomira Ostojića i Vardarskoj, izgradnju saobraćajnih površina, postavljanje osvetljenja i vodovoda u Velebitskoj, uređenje saobraćajnih površina i postavljanje osvetljenja u Njegoševoj, kao i izgradnju kolektora kanalizacije u Ulici Živojina Ćuluma. Takođe i izgradnju vodovoda i kanalizacije u naselju Bocke gde je početak radova planiran za jesen.

Uslov za to je, međutim, podrška samih žitelja tog naselja, jer trasa vodovodne i kanalizacione mreže prelazi preko 109 privatnih parcela koje imaju 220 vlasnika. Pravovremeno pribavljanje njihovih saglasnosti je izuzetno važno, pa se nadamo da će meštani Bocki i u tome pokazati isto ono jedinstvo koje su pokazivali boreći se za svoja prava.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;