SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Veće zapošljavanje radnika

13.01.2014. | Dnevnik

Od Rusije do Afrike radi 30.000 srpskih neimara. Osim poljoprivrede i energetike, veliku šansu za zapošljavanje radnika u Srbiji pruža oblast građevinarstva. Ta privredna grana mogla bi našoj zemlji donositi nekoliko milijardi evra godišnje jer već danas srpski neimari zarade i do dve milijarde evra na godišnjem nivou preko firmi osnovanih u inostranstvu smatra potpredsednik "Građevinsko industrijske privredne komore" Srbije Goran Rodić.

Samo na projektima izgradnje objekata za Zimsku olimpijadu u Sočiju naša građevinska firma "Putevi Užice" zaposlila je više od 5.000 radnika drugih preduzeća iz Srbije, što na poslovima izgradnje, što na proizvodnji i isporuci opreme za objekte. Istovremeno, u zemljama  Zapadne Evrope, Rusiji, Kazahstanu i Alžiru angažovano je oko 25.000 radnika, a ima potrebe za novim zapošljavanjem, odnosno, učešću u novim poslovima.

Rodić kaže da bi Srbija konačno morala da iskoristi pozive našim građevinskim firmama i pomoći im garancijama. On ocenjuje da država do sada nije imala sluha za naš građevinski sektor ni na projektima u zemlji – jer su uglavnom angažovane strane građevinske firme, ni u inostranstvu – jer je izostala presudna podrška, zbog čega su mnoge građevinske firme, kako izvođačke, tako i industrija građevinskog materijala, ali i brojne druge grane koje se naslanjaju na građevinski sektor dovedene na rub egzistencije.

Da bi se spasli od propasti, građevinari su osnovali vlastitu privrednu komoru, preko koje očekuju lakše zapošljavanje na velikim projektima. Od države očekuju da shvati da i oni pune buyet i da su veliki potencijalni izvoznici. Već danas na inostranim gradilištima radi nekoliko naših firmi, među kojima su "Energoprojekt", "Planum", "Jedinstvo" Užice...

Moglo bi se angažovati mnogo više kompanija kada bi imale garancije i reference, što znači da država mora da im dodeljuje referentne poslove u zemlji kad god za to postoje uslovi.   

Po celom svetu

Rodić kaže da će "Građevinsko industrijska privredna komora" organizovati predstavništva u Rusiji, Alžiru i drugim zemljama gde nam se nude veliki poslovi. Smatra da je nedopustivo da nas ceo svet traži, a mi nemamo šta da ponudimo. Veliki poslovi očekuju se u Alžiru, Kazahstanu, Rusiji, Maroku, Tunisu, Zapadnoj Evropi, gde su neke članice Komore već prisutne.

Sagovornik dodaje da je već danas Komora svojevrstan veliki konzorcijum, povezan sa sličnim esnafskim udruženjima građevinara u Evropi i svetu, a da je po strukturi i kadrovima to je najveća strukovna organizacija u Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;