INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najavljena obnova vile Bogojvar

08.01.2014. | Danas

Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja, koje je na konkursu za zaštitu kulturne baštine za 2013. godinu odobrilo dva miliona dinara, konačno će početi rekonstrukcija vile na obali Palićkog jezera Bogojvar, odnosno Sovine kule, jednog od važnih simbola Palića.

Ovaj objekat je na pomenuti konkurs "delegiralo" preduzeće Park Palić, koje će samo finansirati projektnu dokumentaciju za uređenje i adaptaciju ove zgrade sa oko 225 hiljada dinara.

Reč je o prvoj fazi rekonstrukcije Bogojvara, to jest uređenju fasade, čiji je izgled zaista jedinstven. Bogojvar je jedno od najlepših zdanja na obali jezera, a već decenijama stoji poluoštećeno, zatvoreno-konzervirano i bez ikakve namene, čekajući rekonstrukciju. Zgrada je, inače, i istorijski veoma zanimljiva ne samo za lokalnu prošlost, budući da je sagrađena 1981. godine u sklopu održavanja prve palićke olimpijade kao hotel za sportiste. Ona je, inače, deo zaostavštine palićkog plemića Lajoša Vermeša, inicijatora i organizatora tih olimpijskih igara. Sagrađena je u švajcarskom secesijskom stilu, sa vrlo dekorativnim krovom od biber crepa i zanimljive arhitekture. Propadanje ove prelepe zgrade kulminiralo je sredinom devedesetih, kada Bogojvar je tada bio samo sklonište za sove i golubove.

Radovi na obnovi fasade vile, koja je proteklih godina ipak donekle spašena od totalnog propadanja, počeće čim dozvole vremenske prilike, a očekuje se da ona jednog dana bude ponovo osposobljena za upotrebu. Ipak, procenjuje se da je za potpunu rekonstrukciju Bogojvara potrebno više od sedam miliona dinara, te preduzeću Park Palić ostaje ozbiljan posao prikupljanju tih sredstava, kako bi se Bogojvaru vratio pređašnji sjaj.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;