INFONET-468X60-BANNER

Milioni stižu u Novi Sad: Tender za pristupne puteve Žeželjevom mostu

10.12.2013. | Novosti

Tender na kojem će biti izabrana kompanija za gradnju pristupnih puteva novom Žeželjevom mostu, biće sigurno raspisan do kraja decembra, potvrđeno je u Delegaciji EU u Beogradu. To, praktično, znači da više nema nikakvih dilema da li će pet miliona evra koje je za taj posao EU odvojila još ranije stići u Novi Sad.

- Bilo je nekih dilema da li će biti pribavljene sve dozvole, neophodne da se tender raspiše do kraja ove, a izvođač radova izabere pre jula naredne godine, kad ističe rok za korišćenje pomenutih pet miliona evra, ali je sve to rešeno – dodaje izvor u Delegaciji EU.

Reč je, da podsetimo, o glavnom projektu pristupnih saobraćajnica, lokacijskoj dozvoli i pozitivnom izveštaju tehničke kontrole. Mogućnost da ta dokumenta ne budu pripremljena na vreme, a time bude izgubljen i novac koji je EU opredelila za pretpristupne saobraćajnice mostu (EU njegovu gradnju finansira sa više od 25 miliona evra), postojala je dok se deo zemljišta na kojem će one biti izgrađene, vodio kao imovina Republike Srbije, a ne grada Novog Sada. To je, međutim, u međuvremenu rešeno.

- Mi smo za pripremu tendera angažovali francusku kuću "Ežis", koja je dobila sve potrebne dokumente i priprema tendera je u toku – dodaju u Delegaciji EU u Beogradu.

Pristupne saobraćajnice će se, inače, prostirati na otprilike 35.000 kvadratnih metara, a njihov deo će, uz ostalo, biti i jedan nadvožnjak i jedan kružni tok. Uz to, one će biti napravljene tako da se ostavi odvajanje za budući novi most, koji bi mogao da se gradi nizvodno od Žeželjevog i, u pravcu naselja Šangaj, spoji sremsku i bačku obalu Dunava.

Iako bi izvođač radova na pristupnim saobraćajnicama trebalo da se zna u julu naredne godine, nije izvesno i da će on odmah moći da sa njima i otpočne. Veliki deo zemljišta na kojem će one biti građene je, naime, sada pretvoren u gradilište novog Žeželjevog mosta, a gradnja kasni gotovo dvadesetak meseci.

Izvođač se neće menjati

Ni u Delegaciji EU u ponedeljak nisu mogli da preciziraju kad bi novi Žeželjev most mogao da bude završen. To je, da podsetimo, trebalo da se desi još sredinom novembra ove godine, ali je završetak još daleko.

- Podsećamo da se u startu kasnilo gotovo godinu dana, ali da je onda ipak postignuta odgovarajuća dinamika radova – kažu u Delegaciji EU. - Priče o promeni izvođača koje su se mogle čuti nisu realne i most će svakako da završi špansko-italijanski konzorcijum AZVI.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;