Novi most između Bačke Palanke i Neština

05.12.2013. | Dnevnik

Vlada Republike Srbije 28. novembra zvanično je odlučila da se gradi novi most preko Dunava između Bačke Palanke i Neština, čime bi se povezala južna Bačka i podunavski Srem. Odnosno, uredbom o kategorizaciji državnih puteva predviđena je i izgradnja pomenutog mosta.

- Reč je o izgradnji državnog puta prvog B reda broj 19 Bačka Palanka-Neštin-Erdevik-Kuzmin-državna granica BiH, granični prelaz Sremska Rača, a time se podrazumeva izgradnja mosta s bačke strane kod Bačke Palanke, a sa sremske između Neština i Suseka – kaže zamenik predsednika bačkopalanačke opštine koji direktno radi na tom projektu Bojan Radman. – Javno preduzeće "Putevi Srbije" tim činom preuzima finansijsku i operativnu odgovornost, a deo planskih dokumenata i finansiranje troškova eksproprijacije preuzeće Opština Bačka Palanka.

Po njegovim rečima, prvi radovi na izgradnji pristupnih puteva, odnosno na putu koji će povezati Neštin s Erdevikom, počeće već 2014. godine, a to će biti od ogromnog značaja za Neštin i Vizić, dva sela koja pripadaju bačkopalanačkoj opštini, a geografski su u Sremu.

- Neki su protiv izgradnje mosta između Bačke Palanke i Neština jer kažu da samo nekoliko kilometara uzvodno postoji most između Bačke Palanke i Iloka, odnosno međudržavni most koji treba da povezuje Srbiju i Hrvatsku, a, kako sada stvari stoje, razdvaja EU i našu državu – ističe Radman.

- Kategorički odbacujemo i tvrdnje pojedinih "pametnjakovića" iz Vojvodine koji tvrde da je "glupo" praviti most do mosta. Mi izgradnjom mosta povezujemo dva dela naše države koji su trenutno neprirodno odvojeni zbog nekoliko kilometra puta kroz Hrvatsku, odnosno EU. Ali, za naš grad i celu opštinu najbitnije je da 60.000 građana neće da budu novi Irig. Kada je pre četiri decenije pravljen ovaj most, niko nije razmišljao o tome da on ulazi direktno u centar Bačke Palanke i da nije moguće napraviti nikakve obilaznice, što je potvrdio svaki iole stručniji projektant. Da bi se iz centra Bačke Palanke izmestio teretni saobraćaj, bilo bi potrebno srušiti trećinu stambenog dela grada, ili celu industrijsku zonu gde su "Tarket", "Maltineks" i druge kompanije od kojih živi ova opština, Vojvodina i Srbija – dodao je Radman.

 
Share |

Komentari: 2

Mićo 20.11.2019 23.12.08

Ko to kaže da je most graditi pored mosta je vjerovatno protiv naroda i dobrobiti države Srbije. Ili je velika budala, most najbliži je 40 km. Most koji on misli da je tu blizu nemože se koristiti kao slobodan prolaz robe i ljudi. Zato tvrdim da laže jer je to most u drugoj državi nemogu ništa vrednije od sto eura prenijeti. Osim ako platim dažbine koje zahtjevaju još i gubljenje vremena i maltretiranje računajući na koju osobu naiđeš.

Milan Rankovic 08.12.2013 11.25.10

Citam Vas tekst i ne mogu da verujem...Graditi most na par kilometara od vec postojeceg? Ljudi,VI se ocigledno salite. Stvarno,Vi se salite...

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...