INFONET-468X60-BANNER

Antić sa delegacijom iz Kine o modernizaciji železnice (video)

28.11.2013. | Tanjug

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić danas (28. novembar 2013.) će sa predstavnicima Kineske železničke korporacije razgovarati o projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, kako bi bila konkurentna u teretnom saobraćaju, što je, kako je ocenio, prioritetan zadatak u železničkom transportu.

Antić je rekao da taj projekat, vredan oko 2,4 milijarde evra, čija bi realizacija mogla da počne 2015. godine, treba ozbiljno shvatiti i da Srbija mora da bude spremna za njegovu realizaciju jer je on od velike važnosti za zemlju.

- Ozbiljnost kineske strane ogleda se u činjenici da samo nakon dva dana od Samita u Bukureštu, gde je postignut dogovor o projektu u Srbiju, dolazi delegacija iz Kine na čijem čelu su stručnjaci iz državne kompanije za železnice i instituta i akademije koji se bave poslovima železnice. Oni će u naredna tri dana obići i Srbiju i Mađarsku, deonicu postojeće pruge i počeće da se radi na pripremi tehničke dokumentacije i rešenjima za sam projekat – napomenuo je ministar saobraćaja.

Antić je dodao da su već održani bilateralni sastanci sa premijerima Kine i Mađarske i da se taj projekat iskristalisao kao interes Srbije i Mađarske, ali i Evrope, a da je kineska strana pokazala spremnost da finansira i učestvuje u njegovoj realizaciji.

Prema njegovim rečima, projekat je od izuzetne važnosti za Srbiju jer se danas vozovi kreću prošečnom brzinom od 42 kilometara na čas i da se do Subotice stiže, kao i pre 60 godina, za četiri sata.

- Modernizacija te pruge i čitavog Koridora 10 i njegova pripremljenost da bude konkurentan u teretnom saobraćaju su naši prioriteti u železničkom transportu – poručio je Antić.

On je naveo da predstavnici Srbije i Mađarske treba sa Kinom da dogovore finansijske uslove za realizaciju projekta imajući u vidu visok nivo zaduženosti koji Srbija ima, kao i ograničenja koja Mađarska ima u realizaciji takvih projekata budući da je članica EU. Antić je naveo da je sastanak prvi sa kineskom delegacijom i da će on biti državni koordinator za saradnju sa Kinom za taj projekat. U projekat će se uključiti i stručnjaci iz CIP-a i "Železnica Srbije", a budući da je reč o državnom projektu država će nositi celu kordinaciju aktivnosti, kazao je ministar saobraćaja. On je rekao da se očekuje predlog tehničkog rešenja i da ako se bude išlo na modernizaciju postojeće pruge čitav projekat može vrlo brzo da počne sa realizacijom budući da je projekat za deo pruge do Novog Sada u završnoj fazi i da će tokom sledeće godine biti okončan.

- Radimo na projektu od Novog Sada do Subotice i ukoliko se krene u priču modernizacije postojeće pruge mislim da bi aktivnosti i sama realizacija projekta Beograd-Budimpešta mogla da počne 2015. godine – naveo je Antić.

On je međutim dodao da postoji niz pitanja koja je potrebno rešiti, ali da je ipak najvažnije da postoje čvrste garancije sa državnog nivoa sve tri zemlje da im je taj projekat bitan.

- U danima pred nama treba očekivati niz aktivnosti koje će nas približiti početku radova – rekao je ministar.

Ukoliko se bude išlo u pravcu modernizacije postojeće pruge i izgradnje koloseka tamo gde ga nema, procenjena vrednost projekta od Beograda do Budimpešte je oko 2,4 milijarde evra. Od te sume, "na srpskoj strani" je iznos od 885 miliona evra, jer je stanje pruge sa srpske strane bolje nego na Mađaskoj, dodao je Antić.

U okviru sastanka premijera 16 država srednje i istočne Evrope (CIE) i Kine u Bukureštu, pre tri dana, premijeri Srbije, Kine i Mađarske postigli su dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda, a premijer Srbije Ivica Dačić je poručio da je to prilika da se postave visoki tehnološki ciljevi u regionu i da ono što je donedavno predstavljalo naučnu fantastiku postane realnost.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;