INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Zrenjaninu se nećkaju oko izgradnje fabrike vode

28.11.2013. | Novosti

Nemci su došli da grade fabriku vode koju Zrenjaninci čekaju skoro četiri decenije, ali gradska vlast, barem prema izjavama u poslednjih više od godinu dana, nije voljna da sprovede ugovorne obaveze svojih prethodnika. Nastupu nemačkih stručnjaka nije prisustvovao niko iz lokalne vlasti, niti iz JKP "Vodovod i kanalizacija", mada su, kako se čulo, uredno obavešteni.

Ipak, u "VTE" ističu da ne vide problem u izgradnji fabrike vode, bar ne na svojoj strani iako su, kako kažu, iznenađeni reagovanjem zrenjaninske vlasti, koja je pokrenula reviziju tendera za izgradnju fabrike vode. Tender je, inače, obavljen na međunarodnom postupku javne nabavke. Primedba je da normativi u uklanjanju bora i natrijuma ne odgovaraju našim, već standardima EU koji su mnogo liberalniji.

- Uslov u tenderu bio je da postignemo standarde EU. Preko 500 miliona ljudi u ovoj zajednici pije vodu koju nameravamo da proizvodimo u Zrenjaninu, a gradska vlast sada se poziva na standarde Srbije koji su stroži samo u ova dva elementa. Možemo i njih da ispoštujemo, ali to će mnogo koštati – izjavio je u sredu Jerg Kering, tehnički direktor "VTE".

Ksenija Simunović, projektni menadžer VTE, ističe da Zrenjanin u nemačkoj kompaniji dobija pouzdanog partnera koji će i izgraditi fabriku vode, te narednih 15 godina brinuti o vodosnabdevanju. Svako odugovlačenje mnogo košta.

- Tehnologiju prečišćavanja dokazali smo na pilot postrojenju i, prema ugovoru sa JKP "Vodovod i kanalizacija" i gradom Zrenjaninom iz 2012. godine, izradili na vreme i glavni projekat. Čim dobijemo građevinsku dozvolu, spremni smo da krenemo s radovima, možda još ovog meseca, a 36 meseci je rok da poteče zdrava voda – kazao je Kering.

- Ukoliko se ugovor otkaže, štitićemo svoje interese pravnim sredstvima. Do sada smo imali troškove od nekoliko miliona evra – izjavio je Kering, ukazujući da sve šalje lošu sliku potencijalnim investitorima iz Nemačke i Austrije o poslovanju u Srbiji.

Stručnjaci "VTE-Vasertehnik" iz Esena, kompanije iz sastava multinacionalne nemačko-austrijske grupe "EVN", rešili su vodosnabdevanje stotinak svetskih gradova, među ostalima – Beča, Moskve, Istanbula, Nikozije, Bleda i Zagreba. Spremni su da u gradu na Begeju izgrade najmodernije postrojenje za prečišćavanje vode i reše problem, što do sada nikome nije pošlo za rukom. Zrenjaninci već čitavu deceniju ne smeju da koriste vodu iz gradskog vodovoda zbog enormnog prisustva arsena i drugih štetnih materija, koje, međutim, otklanja projekat nemačke firme.

Revizor za kontrolu tendera

Mada je Zrenjanin dobio garanciju Vlade Srbije za kredit od 25,5 miliona evra, koliko košta fabrika vode, Skupština grada angažovala je revizora za kontrolu tendera. Postupak je u toku, a bivši i sadašnji gradonačelnici Goran Knežević i Ivan Bošnjak ranije su najavljivali da neće dozvoliti realizaciju ugovora sa "VTE" koji su potpisali njihovi prethodnici. Navodno, štetan je za grad.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;