INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro gradnja Kraljevgrada

25.11.2013. | Novosti

Okolina Kraljeva prebogata je srednjovekovnim nasleđem. Sa fabrikama koje ne rade, zamrlom privredom i pogođen zemljotresom, ovaj grad kao da se vratio u tu epohu. Tražeći izlaz iz ovakve situacije, Kraljevčani su odlučili da sagrade novi grad – u srednjovekovnom stilu. Za projekat hotelsko-turističkog kompleksa "Kraljevgrad" opština je upravo dobila nagradu "Novi kvalitet" Foruma hotelijera, pri Privrednoj komori Srbije.

Idejni tvorac projekta za "Kraljevgrad" je Nebojša Simović, a arhitekte Jelena Krstović Nikolić i Goran Nikolić poklonili su ga svim Kraljevčanima.

Replika starog srpskog srednjovekovnog grada trebalo bi da bude izgrađena u blizini srednjovekovne tvrđave Maglič, sa druge strane Ibra. Grad muzeja, riznica, galerija, ateljea, pozorišta, otvorenih i zatvorenih književnih i pesničkih scena, škola starih zanata i radionica, etno-restorana, podruma vina i rakije, kraljevskih poslastičarnica, pijaca, ergelom konja, ali i fitnes i velnes centara, hotela i kockarnica prostirao bi se na 40.000 kvadrata. Bio bi sagrađen od kamena iz obližnjeg kamenoloma. Kompletna investicija koštala bi oko 40 miliona evra.

- Svesni smo da grad Kraljevo ne može da izvede ovaj projekat, ali verujemo da ćemo uspeti da zainteresujemo bogate ljude kod nas i u svetu da se u njega uključe – kaže Miloš Milišić, član Organizacionog odbora za izgradnju "Kraljevgrada". - Očekujemo da će se i srpska vlada uključiti u realizaciju ovog profitabilnog projekta i delimično ga isfinansirati.

Milišić ističe da će kompleks biti sagrađen na veoma prometnom mestu. Tim delom Ibarske magistrale godišnje prođe oko 500.000 automobila, odnosno dva miliona ljudi.

- Prema našim grubim procenama, godišnje bi ovo mesto moglo da ima 400.000 posetilaca. To nisu naše maštarije, jer sada Žiču poseti oko 100.000 dece samo tokom ekskurzija. Ni Kraljevo, a ni sam manastir nemaju gotovo nikakve koristi od toga, kao ni od drugih turista.

"Kraljevgrad" bi bio ušuškan među vrlo značajne srpske spomenike srednjovekovne kulture. Među njima su najpoznatiji manastiri Žiča (gde je krunisano sedam srpskih vladara iz loze Nemanjića, od Stefana Prvovenčanog do Stefana Dečanskog) i Studenica, zatim Ljubostinja, Sopoćani i Petrova crkva.

- Grad bi imao sedam kula posvećenih kraljevima krunisanim u Žiči, u kojima bi bile postavke iz tog perioda kao što su verne kopije njihovih kruna, odežde, nakit. U muzejima posvećenim dinastiji Nemanjića će biti smeštene i oružarnice u kojima bi bili izloženi mačevi, koplja, strele, štitovi, a pored bi bila i galerija, veliki otvoreni amfiteatar i zatvoreno pozorište.

Otvoreni prostor površine oko 12.000 kvadratnih metara, između ostalog, namenjen je za ergelu konja koja bi imala školu jahanja, kao i borilište sa srednjovekovnim borilačkim veštinama, strelišta i sportske terene sa natkrivenim tribinama sa oko 500 mesta za gledaoce.

U jednom delu kompleksa bi bila smeštena crkvena porta sa zvonikom, kao i monaške kelije, za one koji žele da se osame. Pored toga biće izgrađena i tradicionalna bolnica i apoteka i natkriveni bunar. Kako je kompleks namenjen turistima, osim hotelskih i ugostiteljskih objekata, tu bi bila i prodavnica suvenira, kao i info-pult. Turistički vodiči upoznavali bi posetioce sa istorijskim značajem ovog područja gde bi bile postavke sa istorijskim kartama i dokumentacijom iz tog perioda koje bi turistima predočile razvoj Srbije tog doba.

Zanimljivo je to da bi svi sadržaji bili u skladu sa načinom života karakterističnim za srednji vek. Trgovalo bi se posredstvom kovanog novca sa likom kralja Radoslava, jer je upravo za vreme njegove vladavine iskovan prvi srpski novac, a trgovina bi se odvijala u svim pratećim objektima, ali i na velikoj otvorenoj gradskoj tržnici gde bi se prodavali domaći proizvodi sa ovog podneblja, rakija, med, sokovi, divlja kupina, borovnica, ribizla, šumske pečurke.

 

Komentari: 1

gecrkt 03.12.2013 21.26.03

Pusto maštanje. Kada bi se taj novac uložio u obnovu srednjovekovnih manastira korist bi bila daleko veća. Srbiji nisu potrebna igrališta za besne bogataše, već duhovni preporod.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;