INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Štrajk upozerenja putara

30.10.2013. | Novosti

Mašine JKP "Put" danas (30. oktobar 2013.) su od 7 do 8 časova stali na sat vremena. Radnici ovog javnog preduzeća, kako objašnjava Vladimir Plavšić, predsednik Samostalnog sindikata ovog gradskog preduzeća, stupiće u štrajk upozorenja zbog neisplaćene jedne i po zarade i putnih troškova. Ukoliko ovaj štrajk ne donese rezultat, odnosno, ukoliko im ne bude isplaćena cela zarada za septembar i akontacija za oktobar, dodaje Plavšić, radnici "Puta" će za deset dana stupiti u generalni štrajk.

- U preduzeću imamo dva sindikata i svi njihovi članovi su složni, tako da bi 350 od ukupno 400 zaposlenih, koji su članovi sidnikata, trebalo da obustave rad – kaže Plavšić. - Poslovodstvo nam obećava da će nam prvi deo zarade za septembar biti uplaćen vrlo brzo, ali, to neće sprečiti štrajk upozorenja.

Plavšić objašnjava kako mnogi radnici ovog preduzeća imaju veliki problem zbog kašnjenja 1,5 zarade.

- Lako je savetnicima, koji imaju zarade veće od 80.000 dinara – kaže Plavšić. - Imamo mnogo radnika čija zarada iznosi tridesetak hiljada dinara, i koji su jedini zaposleni u porodici. Oni, bukvalno, čim im plate kasne, jedva sastave kraj sa krajem.

Plavšić, takođe, napominje, kako ovo preduzeće ima problem ne samo zbog nedostatka para za zarade, već i zbog toga što nema novca za nabavku repromaterijala.

- Koliko mi je poznato, mi smo radove izvodili za Zavod za izgradnju grada, a njima smo i dostavili račune – kaže Plavšić. - Uplate, iako su sredstva za to izdvojena iz budžeta grada, kasne, i mi bismo, uz to što smo bez zarada, mogli da ostanemo i bez goriva, bitumena, kamena, i ostalog materijala, neophodnog za dalje poslovanje našeg preduzeća.

U JKP "Put", međutim, u utorak nisu reagovali na najave štrajka, i najavili su da će se o ovom problemu oglasiti u sredu.

Zaoštreno iu drugim preduzećima

Problema sa kašnjenjem zarada, kako napominje Zoran Radosavljević, predsednik Samostalnog sindikata javnih preduzeća Novog Sada, ima i u JKP "Stan", JKP "Gradsko zelenilo", u "Spensu"...

- Ova preduzeća takođe imaju probleme – kaže Radosavljević. - Samim tim, moglo bi se očekivati da se i njihovi radnici odluče na štrajk.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;