INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Italija zainteresovana za unapređenje obnovljivih izvora energije u Srbiji

17.10.2013. | EKOkuće

Italija je zainteresovana da sarađuje sa Srbijom i zemljama Balkana na unapređenju zaštite životne sredine i iskorišćenju obnovljivih izvora energije, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde su u toku bilateralni razgovori italijanskih i privrednika iz regiona o mogućim ulaganjima u te dve oblasti.

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Tehnologije životne sredine i obnovljivi izvori energije na području Balkana", koju je otvorio potpredsednik PKS-a, Raša Ristivojević, istaknuto je da Srbija od obnovljivih izvora ima najveći potencijal u biomasi. On je italijanskim privrednicima predočio pogodnosti investiranja i poslovanja u slobodnim zonama u Srbiji, u kojima imaju povoljnosti koje pruža država, ali i lokalne samouprave, podsetivši da u njima već posluje mnogo italijanskih firmi.

Italija je jedan od prva tri spoljnotrgovinska partnera Srbije u proteklih 20 godina, a 2013. zauzima ubedljivo prvo mesto, sa obimom razmene od oko 3 milijarde USD, naglasio je potpredsednik PKS-a. Poljoprivreda, drvna, tekstilna i automobilska industrija su sektori perspektivni za saradnju dve zemlje, rekao je Ristivojević, istakavši da već više od 600 italijanskih firmi radi u Srbiji.

Ukazujući na značaj sektora energetike za Italiju i celu EU, predstavnica italijanskog ministarstva privrede Ticijana Vekio, govorila je o italijanskom Zakonu 84, koji je pravni okvir za pomoć zemljama jugoistočne Evrope i kroz koji su u slobodnim zonama u Srbiji pomognuta dva projekta – u zoni Kruševac i rečnoj luci Novi Sad.

Cilj Zakona 84 je da podrži stabilnost i rekonstrukciju zemalja Balkana do njihovog prijema u EU, rekla je Vekio i izrazila uverenje da će Srbija pregovore o članstvu početi u januaru 2014. godine. Ona je podsetila na velike italijanske investicije u energetski sektor Srbije, među kojima su rekonstrukcija Kolubare B, zajedničko ulaganje EPS i "Seci energije" u hidroelektrane.

Na osnovu direktive 8 EU, urađen je i zajednički projekat sa Crnom Gorom, a ovogodišnje aktivnosti usmerene su prvenstveno na obnovljive izvore energije, rekla je Vekio. Projekat, u okviru koga je realizovana međunarodna konferencija u PKS-u, pokrenula je italijanska vlada na osnovu Zakona 84, s ciljem da podstakne razmenu znanja, zajednička ulaganja, investicije i druge oblike poslovne saradnje italijanskih kompanija sa preduzećima iz Srbije, Makedonije, BIH i Crne Gore.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;