INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Određen pritvor Novakoviću (ZIG) i Gajiću (Aleksandar gradnja)

27.09.2013. | Novosadske novine

Istražni sudija novosadskog suda je nakon saslušanja odredio do 30 dana pritvora nekadašnjem direktoru ZIG-a Borislavu Novakoviću i vlasniku "Aleksandar gradnje" Vojislavu Gajiću. Vlasniku Industrije mesa "Matijević" Petru Matijeviću juče je određen jednomesečni pritvor zbog sumnje na zloupotrebe u vezi s prodajom zemljišta na kojem je izgrađen hotel "Holidej in" u Novom Sadu. Osim Matijevića, juče su saslušani i generalni direktor Industrije mesa "Matijević" Milan J. i još troje službenika ZIG-a, koji su takođe uhapšeni.

Po rečima advokata Vladimira Đurđevića, branioca Borislava Novakovića, u ovom slučaju je osnovni problem u tumačenju pravnih normi od policije i Tužilaštva, s jedne strane, i službenika ZIG-a, s druge.

- Smatram da moj klijent Borislav Novaković i drugi službenici ZIG-a nisu prekršili zakon, odnosno da je njihovo tumačenje propisa bilo ispravno. Policija i Tužilaštvo očigledno misle drugačije, ali sam uveren u to da ćemo pred sudom dokazati da su osumnjičeni zapravo dobro tumačili pravne norme koje se tiču prometovanja prava na korišćenje zemljišta s jednog zakupca na drugog – rekao je Đurđević i dodao da druge činjenice u ovom slučaju nisu sporne.

Slično mišljenje je izneo i advokat Ljubomir Apro, koji u ovom slučaju zastupa Vojislava Gajića.

- Moram da kažem da nisu tačni navodi da je Vojislav Gajić bio u bekstvu, već je bio službeno odsutan i kada je obavešten da ga policija traži, sam se javio u Policijsku upravu. On je u policiji izneo svoju odbranu, pri čemu je u potpunosti negirao izvršenje dela za koje se sumnjiči. Po podacima koji su svima na raspolaganju o tom poslu zbog kojeg je Gajić priveden, apsolutno ne postoji nijedan elemenat krivičnog dela koje mu se stavlja na teret – rekao je Apro.

650 kvadrata bez dozvole?

Prema navodima iz krivične prijave, tu parcelu je, još 2007. na 80 godina od ZIG-a zakupio Matijević za gradnju tržnog centra, ali do 2010. kada je za to isticao ugovorni rok, kako se tvrdi, nije ni počeo sa radovima. Tada je, dodaje se u krivičnoj prijavi, Novaković kao direktor ZIG morao da sa Matijevićem raskine ugovor i za izdavanje parcele u zakup raspiše novi tender.

Umesto toga, ZIG je potpisao aneks ugovora sa Gajićevom "Aleksandar gradnjom" i to joj je omogućilo da na njoj izgradi hotel "Holidej in". Što zbog toga što nije održana nova licitacija, što zbog utaje poreza, grad Novi Sad i Republika Srbija su, prema navodima iz krivične prijave, oštećeni za 136,6 miliona dinara, odnosno 1,3 miliona evra, a Matijeviću je pribavljena protivpravna imovinska korist od 192,3 miliona dinara ili 1,8 miliona evra.

Način na koji je Gajić došao do zemljišta za pomenuti hotel, čija projektovana vrednost je, inače, 12 miliona evra, nije i jedino što je oko njega sporno. Umesto 1.514 kvadratnih metara, za koliko je prvobitno imao dozvolu, on je izgradio 650 kvadrata više. To mu je omogućeno naknadnim saglasnostima Gradske uprave za urbanizam, odnosno Komisije za planove. Šestoro čelnika tih organa je, upravo zbog davanja pomenutih saglasnosti, uhapšeno početkom juna i protiv njih se vodi istražni postupak.

Malverzacije oko izgradnje Bulevara Evrope?

Novakovićevo hapšenje privuklo je veliku pažnju i zbog saznanja o drugim spornim radnjama u ZIG-u, koje su, posle promene vlasti u Novom Sadu, dospele do javnosti. Tako je ZIG, dok je Novaković još bio na njegovom čelu, u novembru 2011. jednoj od firmi docnije takođe uhapšenog biznismena Dušana Borovice, za gradnju novosadskog Bulevara Evrope, unapred isplatilo čak 602 miliona dinara ili 5,3 miliona evra. Pre nego što je ta firma u julu prošle godine otišla u stečaj, Borovica je izvršio radove za svega 140 miliona, pa ZIG danas, sa minimalnim šansama da u tome uspe, sudskim putem pokušava da povrati preostala 472 miliona dinara ili 4,1 milion evra.

U vreme dok je na čelu ZIG bio Novaković, a gradonačelnik Igor Pavličić, za Dušana Borovicu su bili rezervisani gotovo svi unosni poslovi na izgradnji saobraćajnica. Tako je on, po ceni za 69 miliona dinara većoj od one koju je, prvobitno, ponudio JKP "Put", dobio izgradnju prve deonice Somborskog bulevara.

Direktor "Puta" Predrag Radmilović se 28. avgusta 2009, noću sa odmora u Šibeniku vratio u Novi Sad da bi ponudu tog preduzeća sa 224 povećao na 309 miliona dinara. To je omogućilo da Borovica posao dobije za 293 miliona.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;