INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nišlije ulažu u vodosnabdevanje

29.08.2013. | Toma Todorović | Politika

Nišlije ni ovog leta nisu imale problema u snabdevanju kvalitetnom vodom za piće. Ipak, u lokalnom komunalnom preduzeću razmišljaju i o budućnosti. Ivica Veličković, direktor Javnog komunalnog preduzeća za vodovod i kanalizaciju „Naisus“, kaže za „Politiku“ da su planirane investicije vredne oko milion evra:

– U prethodnom periodu smo imali dosta problema, ali ne zbog obezbeđivanja vode za piće za koju se mora reći da je po kvalitetu u vrhu na Balkanu, već zbog naplate od korisnika. U poslednjih godinu dana, međutim, i na tom planu je učinjen veliki iskorak. Tako smo u junu prošle godine naplatili od potrošača oko sto miliona, a ove godine u istom mesecu više od 120 miliona dinara. Time su se stekli uslovi da se preduzmu mere na unapređenju vodosnabdevanja Niša i prigradskih i gradskih mesta, koja su povezana u sistem. Delom iz sopstvenih, a još više iz izvora finansiranja koje je obezbedila država ili od stranih donatora započinjemo jedan od najvećih investicionih poduhvata u poslednjih petnaestak godina – rekao nam je Veličković.

Veoma kvalitetnu vodu Niš dobija sa Suve planine, iz Studene u opštini Gadžin Han, kao i iz babušničkog i belopalanačkog kraja, iz Ljuberađe (na fotografiji) i Krupca, kaže Veličković i ističe:

– Nedavno smo potpisali ugovor sa firmom „Terna“ iz Grčke o izmeštanju sadašnjeg i izgradnji novog cevovoda Studenskog cevovoda. Vrednost radova samo na ovom poslu je oko 36 miliona dinara, pripremni radovi su uveliko u toku i najkasnije sredinom septembra počinje izgradnja. Isto tako predstoji i rekonstrukcija pumpnih stanica u Babušnici i Ljuberađi, a vrednost radova iznosi 42 miliona. Sa Ministarstvom građevine u naredne dve godine realizovaćemo posao kojim će se omogućiti izuzetna ušteda energije, a u mreži vodosnabdevanja biće omogućeno mnogo efikasnije funkcionisanje celog sistema. Ovaj investicioni ciklus biće zaokružen izgradnjom „Popovačkog kolektora“, sa Ministarstvom za građevinu, za koji je već uplaćeno 14,5 miliona od38 miliona dinara, koliko vredi izgradnja – kaže Veličković.

U „Naisusu“ očekuju i pozitivan odgovor od ambasade Japana u Srbiji, kod koje je niško preduzeće konkurisalo za nabavku najsavremenije opreme za laboratoriju i za komandni centar. Početkom septembra iz Tokija treba da stigne odgovor japanske vlade, koja je kako saznajemo već prihvatila projekat, o dinamici nabavke opreme koja se procenjuje na više od 70.000 evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;