INFONET-468X60-BANNER

Obnovljena i četvrta turbina u Perućcu

28.08.2013. | Politika

U utrobi Hidroelektrane "Bajina Bašta" u Perućcu na turbinskoj koti broj 223 nova ogromna turbina, jarkocrvene boje, na četvrtom tek obnovljenom agregatu radi kao sat. Pokretana vodom iz jezera koja dolazi cevovodom prečnika 5,3 metara, bez veće buke se vrti i struju proizvodi. Pri tome, rotira se 450 tona teškog agregata, puštenog pre dve sedmice u probni rad.

Sve ide, objašnjavaju nam ovde, bez značajnijih problema. Stalno praćenje rada pokazuje da je obnova i ove četvrte mašine bila uspešna, a sve je rađeno po modernoj evropskoj tehnologiji, u predviđenim rokovima i u okviru planiranog budžeta.

Uistinu, reč je o višegodišnjem poduhvatu za ponos našoj elektroprivredi. Za četiri godine ulaganjima od 77 miliona evra obnovljena su sva četiri agregata ove hidrocentrale, uz "Đerdap" najveće u sistemu EPS-a. Njena zastarela i dotrajala oprema zamenjena je novom ili potpuno obnovljenom, radni vek elektrane produžen je za tri decenije, a snaga joj je povećana za 52 megavata, što je, praktično, kao kad se sagradi jedna nova hidrocentrala.

– U minule četiri godine, od 1. juna 2009. godine, ovde je demontirano, pa rehabilitovano ili ugrađeno oko 1.200 tona opreme. Od toga, ugrađene su četiri nove najmodernije turbine, pravljene u nemačkom Ravenzburgu, kao i novi generatori iz fabrike u Vajcu u Austriji. Sva četiri blok transformatora, svaki po 110 tona težak, zamenjena su novim. Kompletna visokonaponska oprema je nova, kao i upravljanje (automatika). Obnovljene su sprovodne lopatice, turbinski poklopci i vratila, rotori za sve četiri turbine. Time je obezbeđen dugogodišnji rad centrale bez ikakvih problema, što doprinosi pouzdanosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije – sumira za "Politiku" inženjer Milisav Milosavljević, kao šef gradilišta na centrali.

Nosilac ovih obimnih radova bila je austrijska kompanija "Andric hidro". Kao podizvođači, na poslovima upravljanja sistemom, izrade transformatora, demontaže i montaže opreme i drugim, s uspehom su radile domaće firme: Institut "Mihajlo Pupin", "ABS Minel transformatori", "Goša", "Sever", pa i bajinobaštanska preduzeća. Većim delom poslovi su finansirani sredstvima EPS-a, kao i iz povoljnog kredita nemačke KFW banke od 30 miliona evra. Nemački kreditor, zadovoljan viđenim, hvalio je ovaj projekat kao nesvakidašnji za srpske prilike u kome sve ide u skladu s dogovorima, rokovima i po predviđenom kvalitetu.

Direktor Privrednog društva "Drinsko-limske hidroelektrane" Miodrag Čitaković ističe da su efekti podmlađivanja ove elektrane već vidljivi kroz veću proizvodnju struje, te da je u prvoj polovini ove godine ostvarena najveća polugodišnja proizvodnja u poslednjoj deceniji. I to sa tri agregata u pogonu, budući da je tada četvrti (sada u probnom radu) obnavljan.

A kad prođe jednomesečni probni rad poslednje obnovljene mašine i sve revitalizovano bude u punom pogonu, uslediće zvanična primopredaja urađenog. Svečanost obeležavanja završetka kompletne obnove HE "Bajina Bašta" planirana je za sredinu septembra u Perućcu, u prisustvu najviših državnih zvaničnika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;